Päivitetty: 13.7.2024
Kirjoittajat: Timo Laitinen ja Erkki Miinala
Tällä sivulla on esitelty Old Powerin valmennuksen linjaus, kuinka tulla mukaan valmentajaksi seurassamme sekä miten valmentajan polulla voi edetä ja millaisia tukitoimia meillä on tarjolla. Seuraamme ovat kaikki yhdenvertaisesti tervetulleita omista lähtökohdistaan ja omilla tavoitteillaan.
Ensiksi suosittelemme lämpimästi tutustumaan maalipalloilijan polkuun seurassamme, sillä se ohjaa valmennustoimintaamme. Maalipalloilijan polun löydät täältä.
Seurassamme on niin näkövammaisia kuin näkeviäkin harrastajia, jotka tulevat hyvin erilaisista lähtökohdista ja hyvin erilaisin tavoittein harrastamaan maalipalloa seuraamme. Old Powerin yksi tärkeimmistä arvoista on yhdenvertaisuus, joten otamme jokaisen huomioon hänen lähtökohtiensa ja tavoitteidensa määrittämällä tavalla ja pyrimme kehittämään kaiken aikaa inklusiivisuutta seurassamme.
Valmennuksesta kiinnostuneet voivat olla yhteydessä seuramme valmennusvastaavaan tai puheenjohtajaan, joiden yhteystiedot löytyvät täältä. Lisäksi seuramme voi hakea valmentajia / ohjaajia avoimella haulla.
SEURAN vision ja ARvojen HEIJASTUS VALMENNUSTOIMINTAAN
Old Powerin toimintaa ohjaavat ja samalla myös valmennuksessa kulmakivinä toimivat seuraavat arvot: intohimo, yhteishenki ja toisten arvostaminen, yhdenvertaisuus, oikeudenmukaisuus ja periksiantamattomuus. Voit tutustua tarkemmin seuramme visioon ja arvoihin täällä:
Haluamme olla menestyvä maalipalloseura niin kansallisesti kuin kansainvälisesti sekä suunnannäyttäjä muille maalipalloseuroille ympäri maailmaa.
Intohimo heijastuu valmennuksessa jatkuvalla halulla kehittää itseään valmentajana sekä pelaajia niin yksilöinä kuin joukkueena. Seuramme valmentajat osallistuvat niin kansallisiin kuin kansainvälisiinkin valmentajakoulutuksiin ja seminaareihin, keräävät lisää osaamista ja tietotaitoa, jonka avulla he voivat auttaa pelaajiamme kehittymään.
Yhteishenki ja toisten arvostaminen on tärkein lähtökohta valmentamisessa; yhteen hiileen puhaltava, avoin ja arvostava ilmapiiri on seurassamme yhteisöllinen voima, jonka avulla pystymme kehittymään ja saavuttamaan tavoitteemme. Näin myös valmentajamme pyrkivät kehittämään ja yllä pitämään hyvää yhteishenkeä ja toimimaan aina arvostavasti urheilijoita, muita valmentajia ja huoltajia sekä seuran ulkopuolisia ihmisiä kohtaan. Palautteen kuunteleminen ja avoimesti yhdessä toimintatavoista sopiminen ovat elinehto toimivalle vuorovaikutukselle.
Seuramme valmentajat kohtelevat jokaista urheilijaa ja toimihenkilöä yhdenvertaisesti ottaen huomioon jokaisen henkilökohtaiset lähtökohdat ja tavoitteet. Lisäksi valmentajamme keräävät aktiivisesti palautetta harjoitus- ja turnaustoiminnasta, jolloin jokaisella urheilijalla on mahdollisuus saada äänensä kuuluville.
Seuramme valmentajat toimivat aina oikeudenmukaisesti urheilijoita, muita valmentajia ja toimihenkilöitä kohtaan niin harjoitus-, leiri- kuin turnaustapahtumissakin. Seuramme valmentajat eivät käyttäydy epäasiallisesti ja ohjaavat myös urheilijoita pois epäasiallisesta käyttäytymisestä. Puhtaan ja rehellisen urheilun periaatteet ovat seurallemme kaiken kilpailutoiminnan lähtökohta, joten valmentajammekin ovat täysin sitoutuneita niihin.
Haluamme, että lause ”Me emme koskaan luovuta” kuvaa Old Powerin joukkueita, joten tällöin tämä ideologia heijastuu myös valmentajiemme toiminnassa. Valmentajamme pyrkivät aina kannustamaan ja tsemppaamaan joukkuetta vaikeilla hetkillä sekä löytämään tavat käsitellä pettymystä. Valmentajan tehtävä on näyttää esimerkkiä koko joukkueelle periksiantamattomuudesta.
VALMENNUKSEN TAVOITTEET
Ensisijainen tavoite Old Powerissa on saada näkövammaiset henkilöt liikkumaan harrastamalla maalipalloa tai mahdollisesti muita tarjoamiamme paraurheilulajeja. Seuraamme on yhdenvertaisesti myös näkevät henkilöt tervetulleita harrastamaan ja kilpailemaan. Maalipalloa voi pelata myös täysin näkevät henkilöt kansallisella ja kansainvälisellä seurajoukkuetasolla. Seurassamme onkin niin näkövammaisia kuin näkeviäkin harrastajia, joten tämän vuoksi inklusiivisuuden lisääminen ja kehittäminen seurassamme on äärimmäisen tärkeää, jotta näkövammaiset ja näkevät henkilöt pystyvät toimimaan yhdessä yhdenvertaisesti.
Tavoitteemme on laadukas valmennustoiminta viikkoharjoituksissa. Harjoituksemme ovat hyvin suunniteltuja sisällön ja tavoitteiden osalta, ja meillä on valmentajan ohjaamia harjoituksia säännöllisesti. Harjoituksissa otetaan huomioon jokaisen henkilökohtaiset lähtökohdat ja tavoitteet sekä mahdollisesti valmennetaan urheilijoita tasoryhmissä. Tärkeintä on, että pelaajien taidot kehittyvät erilaisin harjoittein ja teemapelein, ja lisäksi pelaajilla on valmius harjoitella myös omalla ajallaan erilaisia maalipallotaitoja. Meillä on käytössämme erilaisia harjoitteita, millä mittaamme heittotarkkuutta ja kovuutta, orientoitumista, keskittymistä, kuuntelemista ja kommunikointia. Tarvittaessa hankimme spesifiä valmennusta jonkun maalipallotaidon harjoitteluun joko seurastamme tai sen ulkopuolelta.
Tavoitteenamme on lisätä myös opastusta maalipallon ohessa tehtävään fysiikkaharjoitteluun. Tätä varten seurallamme voi olla erikseen nimetty fysiikkavalmentaja, joka toimii tietysti tiiviissä yhteistyössä valmentajien kanssa. Valmentajat voivat olla mukana myös suunnittelemassa erilaisia voima-, nopeus ja kestävyystestien teettämistä pelaajilla.
Tavoitteenamme valmennuksessa on myös kehittää leiritoimintaa erilaisin teemaleirein aloittelevien pelaajien leireistä aina edustusjoukkueen valmistautumisleireihin kohti kansainvälisiä huipputurnauksia. Leirien tavoitteena on kehittää pelaajien pelitaitoja, hioa taktiikoita ja joukkuepelaamista sekä totta kai myös luoda yhteisöllistä ilmapiiriä pelaajien ja valmennusryhmän välillä.
Kansallinen sarjatoiminta on yksi keskeinen osa toimintaamme, sillä se koskettaa suurinta osaa harrastajistamme. Tavoitteenamme on saada jokaiselle kansallisiin turnauksiin osallistuvalle joukkueellemme osaava valmentaja turnaustapahtumiin, jotta pelaajat saavat varmasti kaikki edellytykset onnistua ja mitata harjoittelun tuomia tuloksia. Kansalliset turnaukset toimivat myös erinomaisena oppimisalustana kansainvälisille kentille tähtääville valmentajille.
Kansainvälinen menestys on yksi tärkeä mittari myös valmennuksellemme. Osallistumme aktiivisesti erilaisiin kansainvälisiin turnaustapahtumiin, missä mittaamme harjoittelun tuomia tuloksia ja tarjoamme urheilijoillemme mahdollisuuksia osoittaa potentiaalinsa, kehittyä ja tavoitella kansainvälistä menestystä. Valmentajille kansainväliset turnaukset tarjoavat myös oivan tilaisuuden kehittää itseään ja joukkueen toimintaa, ammentaa oppia ja ideoita sekä verkostoitua muiden valmentajien kanssa.
Kansainvälisyydestä on tullut merkittävä osa-alue Old Powerin toiminnassa. Ulkomaalaisia urheilijoita on seuramme jäseninä ja he osallistuvat aktiivisesti niin kansalliseen kuin kansainväliseen kilpailutoimintaan seuramme joukkueissa, joten valmentajillamme on myös oltava valmius kommunikoida ja yhdenvertaisesti auttaa ulkomaalaispelaajia kehittymään ja menestymään parhaalla mahdollisella tavalla. Haluamme, että nämä ulkomaalaispelaajat tuntevat kuuluvansa yhdenvertaisesti seuraamme. Lisäksi tavoitteenamme on järjestää kansainvälisiä yhteisleirejä muiden seurojen kanssa ja toteuttaa myös muita projekteja, joissa valmentajilla on keskeinen rooli.
VALMENTAJAKSI OLD POWERIIN
Olemme maalipallon erikoisseura, mutta seuramme voi riittävän suuren kiinnostuksen ilmetessä tukea ja kehittää muiden paraurheilulajien harrastamista ja kilpailua. Maalipallon lajiliitto Suomen Paralympiakomitea tulee tarjoamaan jatkossa koulutusta paraurheilun valmentamiseen ja myös spesifiä valmentajakoulutusta maalipalloon. Ohjaamme ja kannustamme uusia maalipallon valmentajakandidaatteja mukaan näihin koulutuksiin samalla kun annamme valmennuskoulutusta heille seurassamme.
Meille on tervetulleita niin valmentajat, jotka haluavat toimia ruohonjuuritasolla ohjaten maalipalloharjoituksia ja valmentaa kansallisella tasolla kuin myös huippu-urheiluun tähtäävät, jotka voivat edetä kansainvälisen seurajoukkuemaalipallon huipulle valmentajina ja olla luomassa valmennuksen painopisteitä seurassamme ja yleisemmin kansallisessa sekä kansainvälisessä maalipallossa. Kansainvälisyys onkin yksi merkittävä piirre seurassamme, joten kohtalainen englannin kielen taito on hyväksi valmentajaksi tähtääville seurassamme.
Seurassamme toimii valmennusvastaava, joka opastaa ja koordinoi niin uusia kuin vanhoja valmentajia. Virallinen valmentajakoulutus on erinomainen lähtökohta, mutta se ei ole välttämätöntä seurassamme; kaikki asiasta kiinnostuneet ovat tervetulleita oppimaan lajin perusteita ja kehittymään osaavaksi maalipallovalmentajaksi. Myös huippukokeneet arvokisatason pelaajamme osallistuvat mielellään uusien valmentajien perehdyttämiseen. Seuramme vastuuvalmentaja, muut valmentajat, kokeneet pelaajat sekä Suomen paravalmentajat tarjoavat tärkeän tukiverkon uudelle valmentajalle. Tarjoamme myös neuvoja ja opastusta, kuinka toimia näkövammaisten henkilöiden kanssa.
Valmentajien ja apuvalmentajien tarve on suuri seurassamme, sillä viikoittaisten harjoitusten lisäksi meillä on useita joukkueita kansallisissa maalipallosarjoissa (Avoin SM-sarja, Miesten SM-sarja ja naisten SM-turnaus). Tämän kautta valmennusmahdollisuuksia ja tilaisuuksia on myös todella paljon seurassamme.
Lisäksi seuramme osallistuu moniin kansainvälisiin seurajoukkuetapahtumiin aina matalan kynnyksen European Grand Prix-turnauksista kansainvälisen huipputason Mestareiden liigaan ja Naisten Mestareiden Liigaan.
VALMENTAJAN POLKU OLD POWERISSA
Ensiaskeleet maalipallon valmentamisessa aloitetaan turvallisesti valmennusvastaavan tai kokeneemman valmentajan opastuksessa. Siitä on mahdollisuus edetä seuraavasti:
1. Opiskelen lajia ja siinä valmentamista
Olen mukana seuran harjoituksissa apuvalmentajan roolissa oppien lajin sääntöjä ja siinä tehtäviä harjoitteita sekä tutustuen pelaajiin ja heidän erityistarpeisiin. Samalla tutustun muihin valmennuksessa toimiviin ja harjoituksissa viheltäviin tuomareihin;
- Toimin apuvalmentajana / huoltajana kansallisissa maalipallokilpailuissa (Avoin SM-sarja, Miesten SM-sarja, Naisten SM-turnaus). Opin, kuinka ottelun valmistaudutaan ja miten ottelutilanteessa toimitaan vaihtopenkillä sekä kerrytän tietouttani pelin taktisista elementeistä;
- Osallistun mahdollisiin matalan kynnyksen maalipallon valmentajakoulutuksiin.
2. Perusteet hallussa ja halu kehittyä valmentajana
- Toimin päävalmentajana seuran harjoituksissa. Suunnittelen etukäteen harjoitusten sisällön, ohjaan harjoitukset, pyydän palautetta urheilijoilta, kehitän omia harjoitteita ja toimin hyvässä yhteistyössä muiden apuvalmentajien ja tuomareiden kanssa sekä olen auttamassa uusia valmentajia oman valmentajapolkunsa alussa;
- Osallistun apuvalmentajana seuramme järjestämille maalipalloleireille, missä laajennan osaamistani ja opin syvällisemmin tuntemaan pelaajiamme;
- Toimin päävalmentajana kansallisissa maalipallokilpailuissa (Avoin SM-sarja, Miesten SM-sarja, naisten SM-turnaus). Organisoin mahdollisen valmennusryhmän turnausaikaiset vastuut, valmistan joukkueeni henkisesti ja taktisesti otteluihin ottelupalavereissa ja ottelutilanteessa toimin päävastuullisena aikalisien, vaihtojen sekä muiden taktisten nyanssien suhteen. Ottelun jälkeen käyn läpi ottelussa tapahtuneet asiat mahdollisen valmennusryhmän ja pelaajien kanssa sekä mietin, missä onnistuimme ja missä voisimme kehittyä seuraavaan otteluun / turnaukseen. Kuuntelen myös pelaajien palautetta toiminnastani ja kehitän itseäni;
- Toimin Apuvalmentajana / huoltajana kansainvälisissä seurajoukkuekilpailuissa kuten Mestareiden Liigassa ja European Grand Prix-turnauksissa. Haluan kehittyä kansainvälisen tason valmentajaksi, joten kerään arvokasta kokemusta ja tietotaitoa osallistumalla kansainvälisiin seurajoukkuetapahtumiin. Opin vielä syvällisemmin tuntemaan erilaisia pelitaktiikoita ja tyylejä sekä ammentamaan ideoita ja kehityskohtia oman seuramme valmentautumisessa keskustelemalla muiden seurojen valmentajien kanssa;
- Toimin päävalmentajana matalan kynnyksen kansainvälisissä turnauksissa kuten European Grand Prix. Otan isompaa roolia valmennuksesta myös kansainvälisissä tapahtumissa;
- Osallistun mahdollisiin kansainvälisiin maalipallon valmentajakoulutuksiin ja seminaareihin sekä Suomessa tarjolla oleviin paraurheilun valmennuskoulutukseen.
3. Olen valmis huippu-urheilun maailmaan
- Toimin seuramme valmennusvastaavana tai tiiviissä yhteistyössä valmennusvastaavan kanssa suunnitellen vuosittaisen harjoitus- ja kilpailukalenterin. Osallistun myös harjoittelun painopisteiden linjauksiin yhdessä seuran muiden valmentajien ja maajoukkuevalmennuksen kanssa;
- Olen aktiivisesti mukana kouluttamassa uusia valmentajia seurassamme ja toimin mahdollisesti myös kansallisissa ja kansainvälisissä valmennuskoulutuksissa vetäjänä
- Toimin päävalmentajana seuramme leireillä, suunnittelen niiden sisällön ja tavoitteet ja olen mukana valitsemassa kutsuttavat pelaajat sekä valmennusryhmän;
- Toimin päävalmentajana seuramme joukkueissa, jotka osallistuvat kansainvälisiin huipputason turnauksiin kuten Mestareiden Liiga, Naisten Mestareiden Liiga ja mahdollisesti seurajoukkueiden MM-kilpailut. Valitsen turnauksiin pelaajat ja valmennusryhmän, suunnittelen turnausaikaiset vastuut ja päiväkohtaisen ohjelman, valmistan joukkueeni otteluihin, johdan joukkuetta otteluissa ja toimin joukkueen edustajana teknisissä palavereissa;
- Osallistun merkittäviin kansallisiin valmentajakoulutuksiin ja seminaareihin, verkostoidun kansallisesti ja kansainvälisesti valmentajaverkostoihin sekä osallistun myös kansainvälisiin valmennuskoulutuksiin ja seminaareihin. Olen jatkuvasti halukas kehittämään itseäni ja sitä kautta auttamaan seuraamme saavuttamaan asettamiamme tavoitteita.