Maalipallo on erittäin vauhdikas, taktinen ja fyysinen joukkuepeli, joka on alun perin kehitetty näkövammaisille, mutta jota voi kansallisella ja kansainvälisellä seurajoukkuetasolla pelata kuka tahansa näkövammaan tai vammattomuuteen katsomatta. Ainoastaan maajoukkuetasolla kilpailtaessa urheilijoilta vaaditaan näkövammaluokitusta.

Maalipallo on kehitetty Keski-Euroopassa alun perin toisessa maailmansodassa sokeutuneiden kuntoutusmuodoksi, mutta tämän jälkeen laji on kehittynyt hurjaa vauhtia yhdeksi maailman harrastetuimmista paralympialajeista. Tätä nykyä maalipalloa pelataan jokaisessa maailmankolkassa (yli 120 maassa) ja Paralympialaisten ohjelmaan se on kuulunut jo vuodesta 1976 lähtien. Lajin ensimmäiset MM-kilpailut pelattiin jo vuonna 1978 ja EM-kilpailut 1983.

Yleistietoa maalipallosta:

• Maalipalloa pelataan lentopallokentän kokoisella alueella eli pelialue on 18 metriä pitkä ja 9 metriä leveä;
  • Molemmissa kentän päädyissä on koko kentän levyiset ja 1,3 metriä korkeat maalit;
  • Kenttä on jaettu kolmeen kuuden metrin pituiseen lohkoon; kentän päädyissä on joukkuealueet ja keskellä neutraalialue. Joukkueet pysyvät omissa päädyissään; hyökkääminen ja puolustaminen tapahtuu omalla joukkuealueella;
  • Kentällä on yhtä aikaa kolme pelaajaa per joukkue ja vaihtopenkillä voi olla maksimissaan kolme vaihtopelaajaa. Jokaisen kentällä olevan pelaajan tehtävänä on estää vastustajan heittämää palloa menemästä maaliin. Jokainen kentällä oleva pelaaja saa myös heittää palloa;
  • Jokaisella kentällä olevalla pelaajalla on päässään täysin pimentävät pelilasit, eli maalipalloa pelataan täysin sokeana muiden aistien erityisesti kuuloaistin varassa;
  • Maalipallo on kooltaan koripallon kokoinen, mutta selvästi painavampi; maalipallo painaa 1,25 kiloa ja sen sisällä on kulkuset, joiden äänen perusteella pelaajat kuulevat, missä pallo milloinkin kentällä liikkuu;
  • Maalipallo-ottelu on pituudeltaan 2 * 12 minuuttia tehokasta peliaikaa eli aina, kun pallo on poissa pelistä, niin myös pelikello pysähtyy. Puoliajan pituus on 3 minuuttia. Yleisesti maalipallo-ottelu kestää 45 – 50 minuuttia;
  • Maalipalloa heitetään lattiaa pitkin tai pompauttamalla. Jotta heitto on laillinen, on pallon osuttava ensimmäisen kerran maahan omalla joukkuealueella ja pompattava vähintään kerran myös neutraalilla alueella ennen kuin se päätyy vastustajan joukkuealueelle;
  • Maalipalloa torjutaan lattianrajassa syöksymällä kyljelleen ja venyttämällä kädet mahdollisimman pitkälle vartalon jatkeeksi. Yleensä torjuntaan lähdetään polviltaan, toinen polvi maassa tai lonkalta, jotkut pelaajista lähtevät tekemään torjuntaa myös seisoma-asennosta;
  • Maalipallo-ottelussa on kaksi päätuomaria sekä neljä maalituomaria;
  • Maalipallossa on niin henkilökohtaisia- kuin myös joukkuerangaistuksia; tyypillisesti rangaistuksena on vapaaheitto eli arkikielessä rankkari, jolloin ainoastaan yksi pelaaja puolustaa koko 9 metrin aluetta yhden heiton ajan;
  • Maalipallo on erittäin nopeatempoinen peli, sillä joukkueella on vain 10 sekuntia aikaa palauttaa pallo yli keskikentän siitä, kun pallo on ensimmäisen kerran osunut johonkuhun puolustavista pelaajista;
  • Maalipallo on laji, missä on runsaasti apua fyysisistä ominaisuuksista kuten voimasta, räjähtävyydestä, nopeudesta ja kestävyydestä, mutta vähintään yhtä tärkeässä roolissa ovat hyvä pelinlukutaito ja taktinen osaaminen, rautainen keskittymiskyky sekä hyvät vuorovaikutustaidot.