Toimintakäsikirja on dokumentti siitä, miten meidän seurassamme toimitaan. Sen tarkoituksena on luoda yhteinen käsitys seurasta, helpottaa seuran perustoimintaa, turvata seuran jatkuva kehitys, auttaa uusien vapaaehtoisten ja toimijoiden perehdytyksessä sekä vahvistaa laadukasta toimintakulttuuria.
Toimintakäsikirja elää ja kehittyy seuratoiminnan mukana. Sitä täydennetään ja päivitetään aina tarvittaessa.
Viimeksi päivitetty: 24.11.2024
Seuran tiedot
Nimi: Old Power ry
Y-tunnus: 3074863-4
Tilinumero (IBAN): FI93 5542 2320 3203 44
Nettisivut: www.oldpower.fi
Facebook: www.facebook.com/oldpowerespoo
Instagram: @oldpowergoalball
Sähköposti: oldpowerespoo@gmail.com
Puhelin: +358442912126 (puheenjohtaja Erkki Miinala)
Postiosoite: Kurkijoentie 5 F 22, 02140 Espoo
Seuran päävärit: punamusta
Sisällys
1 Tietoa seurasta
1.1 Mikä on Old Power?
1.2 Visio
1.3 Arvot
1.4 Jäsenyys
2 Yhteiset käytännöt seurassa
2.1 Turvallisemman tilan periaatteet
2.2 Epäasialliseen käytökseen puuttuminen
2.3 Tapahtumien ilmoittautumis- ja peruutusehdot
2.4 Palkitseminen seurassa
3 Urheilutoiminta
3.1 Kohderyhmä
3.2 Näkövammaiset ja näkevät yhdenvertaisia urheilussa
3.3 Urheilijan polku
3.4 Säännölliset maalipalloharjoitukset
3.5 SM-sarjoissa kilpaileminen
3.6 Mestareiden liigassa ja seurajoukkueiden MM-kilpailuissa kilpaileminen
3.7 Muut kansalliset ja kansainväliset turnaukset
4 Valmennus
4.1 Valmennuslinjaus
4.2 Valmennuksen kehittäminen
5 Toiminnan hinnoittelu
6 Turnausten järjestäminen
7 Lajikokeilujen järjestäminen
7.1 Vapaasti tilattavat lajikokeilut
7.2 KULPS-liikuntapolun maalipallokokeilut koululuokille
7.3 Haasteottelut yrityksille ja yhteisöille
7.4 Maalipallon esittelytilaisuudet messuilla ja tapahtumissa
7.5 Lajikokeilujen ohjaaminen
8 Yhteistyö muiden toimijoiden kanssa
8.1 Maalipallon lajivaliokunta
8.2 Yhteistyö muiden maalipalloseurojen kanssa
8.3 Euroopan maalipalloseurojen liitto
8.4 Yhteistyö Espoon kaupungin kanssa
8.5 Yrityskumppanuudet
8.6 Avustukset ja hankkeet
9 Johtaminen ja hallinto
9.1 Hallitus
9.2 Puheenjohtaja
9.3 Taloudenhoitaja
9.4 Vuosikokous
9.5 Työryhmät ja vastuuhenkilöt
10 Tapahtuma- ja turnausvapaaehtoiset
11 Viestintä
11.1 Nettisivut
11.2 Somekanavat
11.3 Sähköpostijäsenkirjeet
11.4 WhatsApp-ryhmät
11.5 Livestream
11.6 Muut kanavat
12 Seuratuotteet
13 Talous
13.1 Vastuutahot taloudessa
13.2 Tärkeimmät tulolähteet seuran taloudessa
13.3 Keskeisimmät kuluerät seuran taloudessa
1 Tietoa seurasta
1.1 Mikä on Old Power?
Olemme Old Power, espoolainen urheiluseura, jonka tehtävänä on tukea, mahdollistaa ja edistää yhdenvertaista urheilua ja erilaisten ihmisten mahdollisuutta harrastaa ja kilpailla. Seuramme päälaji on maalipallo, joka on näkövammaisille suunnattu vauhdikas joukkuepeli. Harrastus- ja virkistysmielessä tarjoamme mahdollisuuksia myös muihin urheilulajeihin.
Maalipallo on paralympialaji, ja seuratasolla siinä voi kilpailla aina kansainvälisiin arvokilpailuihin asti. Maajoukkuetoiminta on paralympialiikkeen mukaisesti tarkoitettu vain näkövammaisille, mutta seurajoukkueet ovat avoimia sekä näkövammaisille että näkeville pelaajille.
Old Powerin maalipallotoiminta on ollut uraauurtavaa.;Olemme Suomen menestyksekkäin maalipalloseura sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Old Power on voittanut lukuisia suomenmestaruuksia sekä miesten SM-sarjassa että avoimessa SM-sarjassa (ja sitä edeltäneessä 1-divisioonassa). Sekä miesten että naisten joukkueet ovat menestyneet seurajoukkueiden EM-turnauksissa Mestareiden liigassa (ECL): miehet voittivat mestaruuden vuonna 2017 ja naiset vuonna 2023, lisäksi on muita mitaleita ja hyviä sijoituksia.
Old Power järjestää säännöllistä viikoittaista maalipallon harjoitustoimintaa. Treenien lisäksi Old Power järjestää vuosittain kansallisia maalipalloturnauksia sekä suurempia kansainvälisiä kisatapahtumia. Old Powerilla on kansallisissa maalipallosarjoissa useita joukkueita, ja kansainvälisiin turnauksiin osallistutaan aktiivisesti.
Old Power on mukana myös maalipallon kehittämis- ja vaikuttamistyössä. Kehitämme oman seuramme toimintaa ja osaamista jatkuvasti. Lisäksi toimimme yhteistyössä monien eri tahojen kanssa. Kuulumme Euroopan maalipalloseurojen liittoon (EGCA) sekä toimimme Suomen Paralympiakomitean maalipallovaliokunnassa. Teemme yhteistyötä erityisesti kotikaupunkimme Espoon kanssa. Olemme myös tiiviissä yhteyksissä toisten maalipalloseurojen kanssa niin Suomessa kuin maailmallakin.
1.2 Visio
Old Power haluaa olla menestyvä, tavoitteellinen ja yhteisöllinen seura, joka on merkittävä toimija niin kansallisessa kuin kansainvälisessäkin maalipallossa. Seurassamme kehitytään, kannustetaan, opitaan ja saavutetaan unelmia.
1.3 Arvot
Kaikkea Old Powerin toimintaa ohjaavat seuraavat arvot:
● Intohimo: Intohimonamme on mahdollistaa jokaisen yhdenvertainen oikeus liikkua ja urheilla, kehittää itseään, saavuttaa tavoitteita ja menestyä. Pyrimme jatkuvasti kehittymään ja toimimaan entistä paremmin jäsentemme hyväksi.
● Yhteishenki ja toisten arvostaminen: Puhallamme aina yhteen hiileen, pidämme huolta, välitämme ja kuuntelemme toisiamme. Arvostamme jokaista omana itsenään ja pyrimme saamaan jokaisen äänen kuuluviin seurassa.
● Yhdenvertaisuus: Seuraamme ovat kaikki lämpimästi tervetulleita riippumatta iästä, sukupuolesta, uskonnosta, etnisestä taustasta, seksuaalisesta suuntautumisesta, sosioekonomisesta asemasta, vammasta / vammattomuudesta tai mistään muustakaan tekijästä. Jokaisen henkilökohtaisiin tarpeisiin liikkujana pyritään vastaamaan parhaalla mahdollisella tavalla.
● Oikeudenmukaisuus: Pelaamme aina rehellistä peliä, kunnioitamme vastustajaa, tuomareita ja toimitsijoita. Yhteisöllisesti pidämme kunnia-asiana, ettei seuramme sisällä esiinny minkäänlaista vilppiä, epäasiallisuutta tai manipulaatiota.
● Periksiantamattomuus: Näkövammainen ihminen joutuu selättämään elämänsä aikana huikean määrän erilaisia haasteita eri osa-alueilla. Haasteiden voittamiseksi tarvitaan suurta päättäväisyyttä, rohkeutta ja ennen kaikkea periksiantamattomuutta. Siksi Old Power on aina loppuun asti taisteleva ja arvojensa puolesta periksiantamaton.
1.4 Jäsenyys
Kannustamme kaikkia seuramme harrastajia ja aktiivitoimijoita liittymään Old Power ry:n jäseneksi. Jäsenenä saa alemmat osallistumishinnat harjoituksiin ja turnauksiin sekä pääsee osallistumaan monella tavalla seuran toimintaan ja vaikuttamaan seuran kehitykseen ja päätöksentekoon. Toivomme, että mahdollisimman moni kokee seuran omakseen ja tahtoo liittyä jäseneksi ja sillä tavalla tukea ja kannattaa seuraa sekä sitoutua ja osallistua sen toimintaan. Käytännössä lähes kaikki Old Powerin joukkueissa pelaavat ja viikkoharjoituksissa käyvät ovatkin seuran jäseniä.
Old Power ry:n varsinaiseksi jäseneksi voidaan hyväksyä henkilö, joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen. Kannatusjäseneksi voidaan hyväksyä yksityinen henkilö tai oikeuskelpoinen yhteisö, joka haluaa tukea yhdistyksen tarkoitusta ja toimintaa. Varsinaiset jäsenet ja kannatusjäsenet hyväksyy hakemuksesta yhdistyksen hallitus. Jäsenmaksujen suuruuden vahvistaa vuosikokous.
Jokainen yhdistyksen jäsen saa sähköpostitse säännöllisen jäsenkirjeen, joka sisältää tietoa seuramme toiminnasta ja ajankohtaisista asioista. Halukkaat lisätään myös seuran WhatsApp-ryhmään.
Ennen jäseneksi liittymistä on tärkeää tutustua Old Power ry:n sääntöihin, jotta voi hyväksyä yhdistyksemme tarkoituksen. Säännöt löytyvät seuran nettisivuilta.
Jäseneksi voi liittyä lähettämällä meille jäsenhakemuksen. Se onnistuu helposti ja mutkattomasti nettisivuilta löytyvän jäsenhakemuslomakkeen kautta. Jäsenhakemuksen voi toimittaa myös muuta kautta hallitukselle, esimerkiksi lähettämällä sähköpostia seuran sähköpostiosoitteeseen. Hallitus käsittelee jäsenhakemukset mahdollisimman nopeasti. Jäsenyyden hyväksymisestä ilmoitetaan ja sen jälkeen lähetetään jäsenlasku sekä lisätään uusi jäsen mukaan kaikkeen jäsentiedotukseen.
Jos jäsen jostain syystä haluaa päättää jäsenyytensä Old Powerissa, hän voi olla yhteydessä seuraamme (parhaiten tavoittaa sähköposti).
Old powerin säännöissä sanotaan eroamisesta ja erottamisesta seuraavaa:
Jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle taikka ilmoittamalla erosta yhdistyksen kokouksessa merkittäväksi pöytäkirjaan.
Hallitus voi erottaa jäsenen yhdistyksestä, jos jäsen on jättänyt erääntyneen jäsenmaksunsa maksamatta tai muuten jättänyt täyttämättä ne velvoitukset, joihin hän on yhdistykseen liittymällä sitoutunut tai on menettelyllään yhdistyksessä tai sen ulkopuolella huomattavasti vahingoittanut yhdistystä tai ei enää täytä laissa taikka yhdistyksen säännöissä mainittuja jäsenyyden ehtoja.
2 Yhteiset käytännöt seurassa
2.1 Turvallisemman tilan periaatteet
Old Power on moninainen liikuntayhteisö, jonka yksi tärkeimmistä arvoista on yhdenvertaisuus. Turvallisemman tilan periaatteilla pyritään luomaan käytänteitä, joiden avulla jokainen pystyy edistämään yhdenvertaisempaa ja turvallisempaa ilmapiiriä. Nämä periaatteet koskevat kaikkea seuramme toimintaa ja tapahtumia.
● Kohtele toisia ihmisiä asiallisesti sekä kunnioittavasti ja arvosta heidän osallistumistaan. Älä esitä epäasiallisia, vähätteleviä tai henkilökohtaisuuksiin meneviä kommentteja toisista ihmisistä.
● Palautetta annettaessa keskity antamaan rakentavaa palautetta ja ole valmis avoimeen keskusteluun.
● Meillä kaikilla on olettamuksia ja ennakkoluuloja toisista ihmisistä. Yritä tunnistaa tekemäsi olettamukset ja huomioida ihmisten moninaisuus. Kunnioita henkilön itselleen määrittämiä identiteettejä ja kohtaa hänet avoimesti; et voi tietää toisen taustaa, kokemuksia ja elämäntilannetta tai määritellä identiteettiä hänen puolestaan.
● Seurassamme ei sallita väkivaltaa, häirintää, rasismia tai syrjivää käytöstä tai kielenkäyttöä.
● Kunnioita muiden fyysistä ja henkistä koskemattomuutta sekä heidän itselleen asettamia rajoja. Ei tarkoittaa ei; älä häiritse ketään sanallisesti, koskettamalla tai muulla tavoin.
● Huolehdi, että kaikki tulevat keskustelussa kuulluksi ja pääsevät osallisiksi. Hyvässä keskustelussa kaikki saavat puheenvuoron, tulevat kuulluiksi sekä voivat halutessaan vain kuunnella. Älä puhu muiden päälle, ja yritä käyttää kieltä, joka on ymmärrettävää kaikille.
● Käsittele herkkiä aiheita kunnioittavasti.
● Tunnista omat etuoikeutesi. Etuoikeuksilla tarkoitetaan etuja, joita yksilöt saavat kuulumalla tiettyihin sosiaalisiin ryhmiin. Etuoikeudet liittyvät muun muassa sukupuoleen, seksuaaliseen suuntautumiseen, ihonväriin, luokkaan, kieleen, terveydentilaan tai uskontoon.
● Jos rikot tai sinulle huomautetaan turvallisemman tilan periaatteiden rikkomisesta, pyydä anteeksi. Kaikki tekevät erehdyksiä. Suhtaudu myös ymmärtäväisesti toisten virheisiin ja pyri sopimaan asia mahdollisuuksien mukaan osapuolten kanssa.
● Puutu näkemääsi syrjintään tai tarjoa tukeasi syrjintää kohdanneelle.
● Ongelmatilanteissa voit aina ottaa yhteyttä häirintäyhteyshenkilöön: Susanna Halme, 0408428413, susanna.s.halme@kolumbus.fi.
2.2 Epäasialliseen käytökseen puuttuminen
Old Power -yhteisössä ei hyväksytä minkäänlaista epäasiallista, häiritsevää, syrjivää tai loukkaavaa toimintaa. Vammaisuus, seksuaalinen suuntautuminen, etninen tausta, uskonto, terveydentila tai mikä tahansa muu ominaisuus ovat henkilökohtaisia asioita, joita tulee kunnioittaa eikä niistä tule missään tilanteessa esittää epäasiallisia kommentteja. Minkäänlainen, fyysinen tai sanallinen, toisen ihmisen henkilökohtaisten rajojen ylittäminen tai seksuaalinen häirintä ei ole koskaan sallittua. Nollatoleranssi epäasiallisen käytöksen suhteen on voimassa kaikessa seuran toiminnassa ja koskee niin keskusteluja, viestittelyä kuin kaikkia muitakin vuorovaikutustilanteita.
Mikäli havaitset ylläkuvatun kaltaista epäasiallista toimintaa tai turvallisemman tilan periaatteiden rikkomista, ole yhteydessä häirintäyhteyshenkilöön sähköpostitse, puhelimitse tai WhatsAppilla. Häirintäyhteyshenkilönä toimii Susanna Halme, 0408428413, susanna.s.halme@kolumbus.fi.
Häirintäyhteyshenkilö selvittää asiaa ja vie sen hallituksen käsiteltäväksi, joka päättää tarvittavista toimenpiteistä. Sekä häirintäyhteyshenkilö että hallitus toimivat luottamuksellisesti.
2.3 Tapahtumien ilmoittautumis- ja peruutusehdot
Old Powerin tapahtumissa noudatetaan näitä ehtoja, jollei toisin mainita.
- Tapahtumiin voi ilmoittautua ilmoittautumisajan loppuun saakka. Joissain tapahtumissa ilmoittautuminen voi päättyä aikaisemmin, jos osallistujamäärä tulee täyteen. Tästä kerrotaan aina ilmoittautumislomakkeessa tai muussa kanavassa, jolla ilmoittautumisia kerätään.
- Ilmoittautumisajan päättyessä ilmoittautumisesta tulee sitova (ilmoittautumisajan sisällä ilmoittautumisen voi siis vielä perua).
- Sitova ilmoittautuminen tarkoittaa, ettei osallistumista enää voi perua. Sitova ilmoittautuminen tarkoittaa myös maksuvelvollisuutta tapahtumaan liittyen.
- Jos osallistumisen kuitenkin peruuttaa sitovasta ilmoittautumisesta huolimatta, on velvollinen korvaamaan peruutuksesta aiheutuneet kulut.
- Jos peruutus johtuu sairaudesta tai muusta painavasta syystä, josta on esittää lääkärintodistus tai muu pätevä todiste, voi hallitus myöntää vapautuksen maksusta.
- Jos tapahtuma peruuntuu järjestäjän puolelta, ilmoittautuneiden mahdollisesti jo maksamat kulut palautetaan.
2.4 Palkitseminen seurassa
Old Powerin yhteisössä kiittäminen ja hyvästä työstä palkitseminen ovat keskeisessä osassa toimintaamme. Palkitsemme vuosittain uutteria seuratoimijoitamme vuosikokoustapahtuman yhteydessä. Viimeisten vuosien aikana on ollut seuraavat palkitsemiskategoriat:
- Vuoden old powerilainen – Henkilö, joka on osoittanut erityistä intohimoa seuran toiminnan kehittämiseksi, toiminut seuran arvojen mukaisesti ja ollut aktiivisesti mukana seuran tapahtumissa ja toiminnoissa. Vuoden old powerilaisen valitsee seuran jäsenistö.
Voittajat: Erkki Miinala (2024), Seemi Hintsanen (2023)
- Vuoden vapaaehtoinen – Henkilö, joka on pyyteettömästi tehnyt työtä seuran eteen, osallistunut aktiivisesti vapaaehtoisena seuran tapahtumiin ja luonut läsnäolollaan hyväntuulista ja kannustavaa ilmapiiriä.
Voittajat: Maarit Lehto (2024), Axel Sundholm (2023
- Vuoden hymyhenkilö – Henkilö, joka on osallistunut aktiivisesti seuran tapahtumiin luoden niissä hyvää ilmapiiriä, yhteisöllisyyttä auttaen ja kannustaen muita sekä toiminut kunnioittavasti kaikkia kohtaan.
Voittajat: Mari Mattila (2024), Ibrahim Milanovic (2023)
3 Urheilutoiminta
3.1 Kohderyhmä
Old Power tarjoaa maalipallon harjoitus- ja kilpailumahdollisuuksia kaikille kiinnostuneille. Maalipallotoimintaan ovat tervetulleita niin näkövammaiset kuin näkevätkin pelaajat. Kaikki toiminta toteutetaan niin, että näkövammaiset voivat osallistua yhdenvertaisesti eikä näköaistia tarvita – tämähän on oleellinen osa maalipalloa lajina. Näkövammaiset ja näkevät harjoittelevat ja pelaavat inklusiivisesti yhdessä.
Olemme erikoistuneet aikuisliikuntaan, mutta kaiken ikäiset harrastajat ovat tervetulleita. Palvelemme eri tasoisia pelaajia. Meille ovat tervetulleita niin kokeilijat, harrastuksekseen pelaavat, Suomen tasolla kilpailevat kuin kansainvälisen tason urheilijatkin. Jokainen saa harrastaa ja kilpailla omista lähtökohdistaan ja omilla tavoitteillaan.
3.2 Näkövammaiset ja näkevät yhdenvertaisia urheilussa
Tärkeä arvo seurassamme on yhdenvertaisuus. Suuri osa jäsenistä on eri tavoin näkövammaisia, mutta mukana on myös täysin näkeviä. Meille näkövammaiset ja näkevät pelaajat ovat tasapuolisesti tervetulleita. Näkövammaiset ja näkevät voivat yhdenvertaisesti harjoitella ja kilpailla seuraamme edustaen.
Maalipallo on laji, jota pelataan ilman näköaistia – kaikki pelaajat pitävät mustia pelilaseja. Tämä mahdollistaa sen, että eri tavoin näkövammaiset ja näkevät ovat yhdenvertaisia pelikentällä. Seurassamme kaikki harjoitukset ja pelit toteutetaan tätä periaatetta noudattaen, jolloin kaikilla osallistujilla on tasavertaiset mahdollisuudet olla mukana.
Huolehdimme siitä, että näkövammaiset voivat osallistua yhdenvertaisesti harjoituksiin ja turnauksiin. Huomioimme esimerkiksi näkevän valmentajan tai yleisavustajan tarpeen turnausreissuilla. Turnaus- ja treenipaikoilla tarjotaan opastusta ja toimitaan ryhmänä. Seurassamme näkövamma ei koskaan ole este osallistumiseen.
Yhdenvertaisuuden toteutumisen mahdollistaa ennen kaikkea yhteisöllisyys ja hyvä ilmapiiri. Seurassamme vaalitaan hyvää, rentoa ja luottamuksellista ilmapiiriä. Haluamme olla yhtenäinen porukka, jossa toisia autetaan ja kannustetaan eikä ketään jätetä yksin tai ulkopuolelle.
3.3 Urheilijan polku
Tässä on kuvattu maalipalloilijan polku, jota pitkin seurassamme voi kulkea. Meille ovat tervetulleita kaikki juuri omista lähtökohdistaan ja omilla tavoitteillaan. Palvelemme niin kokeilijoita, harrastuksekseen pelaavia kuin huippu-urheilijoitakin. Jokainen voi edetä harrastajan polulla omaan tahtiinsa ja myös jäädä siihen kohtaan, mikä tuntuu itsestä parhaalta. Meillä on mahdollisuuksia edetä aina kansainväliselle huipputasolle asti, mutta yhtä hyvin voi jäädä myös säännöllisen harrastajan tai Suomessa kilpailevan tasolle – jokainen määrittelee oman polkunsa itse. Maalipalloilijan polku on avoin sekä näkövammaisille että näkeville pelaajille.
- Tieto seurasta ja harrastusmahdollisuudesta
”Kuulin kaverilta.” ”Luin nettisivuilta.” ”Olin katsomassa turnausta.”
- Tietoa seurasta löytyy sen nettisivuilta ja somesta. Järjestämme myös maalipallokokeiluja eri ryhmille sekä olemme mukana liikuntatapahtumissa esittelemässä maalipalloa. Järjestämme paljon turnauksia, joihin on yleisöllä vapaa pääsy.
- Kokeilemaan
”Haluaisin tulla tutustumaan lajiin.”
- Uudet kokeilijat ovat tervetulleita viikkoharjoituksiimme, jossa he pääsevät tutustumaan maalipalloon kannustavassa ilmapiirissä kokeneempien pelaajien ja/tai valmentajan opastuksella. Harjoituksemme ovat avoimia kaikille, ja uusille kokeilijoille tarjoamme maksuttoman tutustumiskerran sekä lainavarusteita.
- Harrastamaan
”Tykkään lajista ja haluan harrastaa sitä säännöllisesti.”
- Old Powerin laadukkaissa viikkoharjoituksissa syvennytään monipuolisesti maalipallon saloihin. Harjoituksissa pelataan sekä tehdään erilaisia lajiharjoitteita. Harjoitukset ovat kaikille avoimet. Tarpeen mukaan pelataan tasoryhmissä. Harjoitteluympäristömme on reilu, avoin ja kilpailullinen unohtamatta pientä huumoria ja hauskanpitoa.
- Kilpailemaan
”Olen käynyt harjoituksissa ja kehittynyt. Haluaisin pelata turnauksissa.”
- Leikkimielisesti kilpailua voi kokeilla ”höntsäturnauksissa” (esim. perinteinen 2 vs 2 -turnaus).
- Osallistumme aktiivisesti useammalla joukkueella maalipallon SM-sarjoihin (miesten SM-sarja, avoin SM-sarja, naisten SM-turnaus). Yhteen turnaukseen voi osallistua kokeilevana pelaajana, jolloin voi tutustua turnauskäytäntöihin ja joukkueessa toimimiseen.
- Säännöllisesti harjoituksissa käyvät ja vaaditun tason saavuttaneet voidaan nimetä SM-joukkueisiin, ja he voivat kilpailla SM-mitaleista. SM-sarjojen kausi kestää syksystä kevääseen, naisten SM-turnaus on syksyisin. SM-sarjoissa pelaaminen tarjoaa mahdollisuuden säännölliseen ja tavoitteelliseen kilpailemiseen Suomessa.
- Kansainvälisiin turnauksiin
”Olen harjoitellut hyvin ja kilpaillut onnistuneesti kotimaassa. Nyt olisin valmis kansainvälisiin peleihin.”
- Osallistumme aktiivisesti kansainvälisiin seurajoukkueturnauksiin. Osallistumme esimerkiksi European GP -turnauksiin sekä Malmö Open -paraurheilutapahtumaan. Nämä ovat hyviä paikkoja saada ensikosketus tai hankkia lisäkokemusta kansainvälisistä peleistä.
- Huippu-urheilijaksi
”Taitoni ovat kehittyneet ja olen valmis seuran edustusjoukkueeseen. Olen valmis kilpailemaan kaikista korkeimmalla seurajoukkuetasolla.”
- Old Power osallistuu miesten ja naisten Mestareiden liigaan Euroopassa (ECL) sekä seurajoukkueiden MM-kilpailuihin. Näihin lähetämme joukkueet, jotka edustavat seuramme kovinta kärkeä.
- Monet näkövammaisista kärkiurheilijoistamme kuuluvat myös Suomen maajoukkueeseen. Seura tukee urheilijoita heidän maajoukkuepolullaan.
3.4 Säännölliset maalipalloharjoitukset
Old Powerilla on maalipallon vakituisia harjoitusvuoroja Espoossa Niipperin koululla (Niipperintie 31). Lisäksi voi olla tarpeen mukaan myös lisävuoroja joko Niipperissä tai muualla. Ajankohtaiset harjoitustiedot löytyvät seuran nettisivuilta.
Ilmoittautuminen harjoituksiin: Seurassamme käytetään nimenhuuto.com-palvelua. Kaikki harjoituksissa käyvät saavat tunnukset. Ensikertalaiset ovat yhteydessä harjoitusyhteyshenkilöön tai muuhun seuran edustajaan ja sopivat tutustumiskerrasta.
Harjoituksiin liittyviä yhteystietoja:
Yhteyshenkilöt (vastaavat harjoitustoiminnasta yleisesti):
Erkki Miinala, +358442912126, eki.miinala@gmail.com
Jorma Kivinen, +358451589576, jarski.kivinen@gmail.com
Päävalmentaja (vastaa harjoitusten valmennuksellisesta sisällöstä ja seuran valmennustoiminnasta kokonaisuutena):
Timo Laitinen, +358400654002, timlaid13@gmail.com
Välineet: Seuramme toimittaa pallot ja teipit harjoituksiin. Lisäksi aloitteleville pelaajille on tarjolla lainavarusteita siihen asti, kunnes henkilö on saanut hankittua omat varusteet. Meiltä löytyy myös ensiapukassi pienten kolhujen hoitamiseen.
Yleistä tietoa harjoituksista:
Old Powerin erittäin laadukkaissa viikoittaisissa maalipalloharjoituksissa syvennytään maalipallon saloihin monipuolisesti. Harjoituksissa pelataan sekä tehdään erilaisia lajiharjoitteita. Treeneissä on kannustava ilmapiiri, jossa jokainen voi urheilla ja kehittyä omalla tasollaan ja omien tavoitteidensa mukaan. Monissa harjoituksissamme on myös osaava tuomari takaamassa sen, että pelaaminen on hallittua, rehtiä ja mielekästä. Harjoitukset ovat kaikille avoimet, ja treenipelejä pelataan tarpeen mukaan tasoryhmissä. Noin joka toinen viikko päästään hiomaan lajitaitoja päävalmentajamme, kokeneen ja menestyneen Timo Laitisen ohjauksessa. Harjoitteluympäristömme on reilu, avoin ja kilpailullinen unohtamatta pientä huumoria ja hauskanpitoa. Voit tulla rohkeasti mukaan harjoituksiimme. Seurassamme otetaan iloisin mielin vastaan palautetta, kehittämiskohteita sekä uusia näkemyksiä ja ideoita.
Varusteet, joita pelaaja tarvitsee maalipalloharjoituksissa:
● sisäpelikengät
● maalipallon pelilasit (saa tilattua osoitteesta: www.aviris.fi)
● maalipalloon soveltuvat pelihousut (käytetään paljon jalkapallomaalivahdin pitkiä housuja, joita voi tilata seuratuotteistamme)
● T-paita tai pitkähihainen urheiluun soveltuva paita
● suositeltuja suojia: säärisuojat, polvisuojat, kyynärsuojat, alasuojat (miehille) ja rintapanssari (naisille)
● osa pelaajista käyttää myös hanskoja
● jos on erityinen tarve suojata päätä, myös kypärän käyttö on mahdollista
● tarjoamme kokeilijoille ja lajiin tutustujille lainavarusteita.
3.5 SM-sarjoissa kilpaileminen
Old Powerilla on useita joukkueita kaikilla SM-tasoilla, joita ovat miesten SM-sarja, avoin SM-sarja ja naisten SM-turnaus. Miesten SM-sarja ja avoin SM-sarja pelataan syksystä kevääseen, ja ne koostuvat useamman turnauksen runkosarjasta ja finaaliturnauksesta. Naisten SM-turnaus pelataan kerran vuodessa. Old Power on menestynyt hyvin kaikilla SM-tasoilla: olemme voittaneet useita mestaruuksia ja monia mitaleita.
Kaikki seuramme jäsenet, jotka ovat sitoutuneita maalipallon harjoitteluun ja kilpailemiseen, voidaan nimetä SM-joukkueisiin. Joukkueiden kokoamista koordinoivat päävalmentaja, joukkueiden valmentajat ja/tai joukkueenjohtajat. SM-tason pelaaminen edellyttää sitoutumista joukkueen toimintaan ja turnauksiin osallistumiseen.
SM-sarjassa pelaamiseen voi tutustua yhden turnauksen verran kokeilevana pelaajana. Kokeilevana pelaajana osallistuminen tarjoaa mahdollisuuden kokeilla joukkueessa toimimista, tutustua turnauskäytäntöihin ja testata omia taitojaan ennen SM-joukkueeseen nimeämistä.
Old Powerin SM-joukkueissa voi pelata myös ulkomaalaisia pelaajia. Edellytyksenä on, että he pystyvät sitoutumaan SM-sarjaan. Lähtökohtaisesti ulkomaalaispelaajille ei makseta palkkioita ja he huolehtivat omista kuluistaan itse. Old Power on ylpeä kansainvälisyydestään ja on kunnia, että monet kansainväliset pelaajat haluavat pelata seurassamme. Ulkomaalaispelaajat myös mahdollistavat isomman osallistujamäärän SM-sarjoihin sekä monipuolistavat SM-sarjan laatua ja tasoa.
Tavallisesti Old Powerilla on ollut kaksi joukkuetta miesten SM-sarjassa, kolme avoimessa SM-sarjassa ja kaksi naisten SM-turnauksessa. Tavoitteenamme on jatkossakin osallistua SM-maalipalloon aktiivisesti usean joukkueen voimin. Seura maksaa SM-joukkueiden turnausmaksut. Pelaajien velvollisuus on maksaa pelipassi (kausilisenssi) sekä huolehtia urheiluvakuutuksesta.
3.6 Mestareiden liigassa ja seurajoukkueiden MM-kilpailuissa kilpaileminen
Mestareiden liiga (ECL) on seurajoukkueiden euroopanmestaruustaso. Old Power osallistuu sekä miesten että naisten Mestareiden liigaan. Olemme saaneet hyvää menestystä: miehet voittivat seurajoukkueiden euroopanmestaruuden vuonna 2017 ja naiset vuonna 2023; lisäksi on saavutettu muita mitaleja ja huippusijoituksia. Miesten ECL sisältää karsintaturnauksen, josta on mahdollisuus edetä finaaliturnaukseen. Naisten ECL pelataan suorana finaaliturnauksena.
Mestareiden liigaan osallistuvat Old Powerin edustusjoukkueet, joissa pelaa seuramme terävin kärki. Edustusjoukkueisiin valitaan pelaajia, jotka ovat onnistuneesti pelanneet SM-tasolla tai antaneet muita vastaavia näyttöjä. Edustusjoukkueiden muodostusta koordinoivat päävalmentaja, joukkueiden valmentajat ja/tai joukkueenjohtajat.
Edustusjoukkueissa voi olla myös ulkomaalaisia pelaajia. Lähtökohtaisesti ulkomaalaispelaajille ei makseta palkkioita. Old Power on ylpeä kansainvälisyydestään ja siitä, että kansainväliset pelaajat haluavat pelata seuramme riveissä. Ulkomaalaispelaajat tukevat kansainvälistä yhteistyötä ja tuovat joukkueisiin monipuolisuutta.
Tavoitteena on jatkossakin osallistua sekä miesten että naisten Mestareiden liigaan laadukkailla joukkueilla, jotka voivat kamppailla huippumenestyksestä. Old Power tukee taloudellisesti Mestareiden liigaan osallistumista; joukkueen jäsenet maksavat kohtuullisen omavastuuosuuden.
Euroopan Mestareiden liigan lisäksi Old Power osallistuu myös seurajoukkueiden MM-kilpailuihin, jos sellaisia järjestetään ja saavutamme paikan. Vuonna 2025 järjestämme seurajoukkueiden MM-kilpailut Espoossa, ja kotikisoissa mukana ovat sekä naisten että miesten joukkueet. Joukkueissa pelaa seuramme terävin kärki samalla tavalla kuin Mestareiden liigassa.
3.7 Muut kansalliset ja kansainväliset turnaukset
Tarjoamme harrastajille mahdollisuuksia osallistua myös muihin kansallisiin maalipallotapahtumiin SM-tason lisäksi. SM-tasoa alemmalla harrastelijatasolla järjestetään kaikille avoimia matalan kynnyksen turnauksia. Näitä ovat muun muassa 2 vs 2 -turnaus ja muut erilaiset yksittäiset matalan kynnyksen tapahtumat. Matalan kynnyksen turnauksiin voi osallistua rennolla asenteella ilman suurempaa sitoutumista tai aiempaa kokemusta. Ne ovat hyvä tapa pitää hauskaa, kokeilla maalipalloa ja tutustua lajiin.
Old Power osallistuu myös aktiivisesti monenlaisiin kansainvälisiin turnauksiin. Mestareiden liigan kaltaisen huipputason lisäksi tarjolla on avoimempia matalamman kynnyksen turnauksia kuten European GP -turnaukset ja Malmö Open -paraurheilutapahtuma. Nämä turnaukset ovat oivia mahdollisuuksia niille, jotka eivät pelaa Mestareiden liigassa tai jotka haluavat ja tarvitsevat lisää kansainvälistä kokemusta.
Old Power tukee yleensä jonkin verran taloudellisesti kansainvälisiin turnauksiin osallistumista; muuten pelaajat maksavat osallistumiskulut itse. Joukkueiden kokoamista koordinoivat
päävalmentaja, joukkueiden valmentajat ja/tai joukkueenjohtajat. Nämä turnaukset ovat ensisijaisesti sitä varten, että eri pelaajat ja eri joukkueet voivat saada kokemusta. Tottakai aina pyritään mahdollisimman hyviin tuloksiin, mutta joukkueita ei aina valita vain huippumenestys mielessä. Joukkueisiin valitaan pelaajia, jotka ovat innokkaita saamaan kansainvälistä kokemusta. Jos kaikki halukkaat eivät mahdu mukaan, voidaan harjoitteluaktiivisuutta käyttää perusteena.
4 Valmennus
4.1 Valmennuslinjaus
Tässä on esitelty Old Powerin valmennuksen linjaus, kuinka tulla mukaan valmentajaksi seurassamme sekä miten valmentajan polulla voi edetä ja millaisia tukitoimia meillä on tarjolla. Seuraamme ovat kaikki yhdenvertaisesti tervetulleita omista lähtökohdistaan ja omilla tavoitteillaan.
Ensiksi suosittelemme lämpimästi tutustumaan maalipalloilijan polkuun seurassamme, sillä se ohjaa valmennustoimintaamme. Maalipalloilijan polun löydät tämän toimintakäsikirjan luvusta 3.3.
Seurassamme on niin näkövammaisia kuin näkeviäkin harrastajia, jotka tulevat hyvin erilaisista lähtökohdista ja hyvin erilaisin tavoittein harrastamaan maalipalloa seuraamme. Old Powerin yksi tärkeimmistä arvoista on yhdenvertaisuus, joten otamme jokaisen huomioon hänen lähtökohtiensa ja tavoitteidensa määrittämällä tavalla ja pyrimme kehittämään kaiken aikaa inklusiivisuutta seurassamme.
SEURAN ARVOT JA NIIDEN HEIJASTUS VALMENNUSTOIMINTAAN
Old Powerin toimintaa ohjaavat ja samalla myös valmennuksessa kulmakivinä toimivat seuraavat arvot: intohimo, yhteishenki ja toisten arvostaminen, yhdenvertaisuus, oikeudenmukaisuus ja periksiantamattomuus. Voit tutustua tarkemmin seuramme visioon ja arvoihin tämän toimintakäsikirjan luvuissa 1.2 ja 1.3.
Haluamme olla menestyvä maalipalloseura niin kansallisesti kuin kansainvälisesti sekä suunnannäyttäjä muille maalipalloseuroille ympäri maailmaa.
Intohimo heijastuu valmennuksessa jatkuvalla halulla kehittää itseään valmentajana sekä pelaajia niin yksilöinä kuin joukkueena. Seuramme valmentajat osallistuvat niin kansallisiin kuin kansainvälisiinkin valmentajakoulutuksiin ja seminaareihin, keräävät lisää osaamista ja tietotaitoa, jonka avulla he voivat auttaa pelaajiamme kehittymään.
Yhteishenki ja toisten arvostaminen on tärkein lähtökohta valmentamisessa; yhteen hiileen puhaltava, avoin ja arvostava ilmapiiri on seurassamme yhteisöllinen voima, jonka avulla pystymme kehittymään ja saavuttamaan tavoitteemme. Näin myös valmentajamme pyrkivät kehittämään ja yllä pitämään hyvää yhteishenkeä ja toimimaan aina arvostavasti urheilijoita, muita valmentajia ja huoltajia sekä seuran ulkopuolisia ihmisiä kohtaan. Palautteen kuunteleminen ja avoimesti yhdessä toimintatavoista sopiminen ovat elinehto toimivalle vuorovaikutukselle.
Seuramme valmentajat kohtelevat jokaista urheilijaa ja toimihenkilöä yhdenvertaisesti ottaen huomioon jokaisen henkilökohtaiset lähtökohdat ja tavoitteet. Lisäksi valmentajamme keräävät aktiivisesti palautetta harjoitus- ja turnaustoiminnasta, jolloin jokaisella urheilijalla on mahdollisuus saada äänensä kuuluville.
Seuramme valmentajat toimivat aina oikeudenmukaisesti urheilijoita, muita valmentajia ja toimihenkilöitä kohtaan niin harjoitus-, leiri- kuin turnaustapahtumissakin. Seuramme valmentajat eivät käyttäydy epäasiallisesti ja ohjaavat myös urheilijoita pois epäasiallisesta käyttäytymisestä. Puhtaan ja rehellisen urheilun periaatteet ovat seurallemme kaiken kilpailutoiminnan lähtökohta, joten valmentajammekin ovat täysin sitoutuneita niihin.
Haluamme, että lause ”Me emme koskaan luovuta” kuvaa Old Powerin joukkueita, joten tällöin tämä ideologia heijastuu myös valmentajiemme toiminnassa. Valmentajamme pyrkivät aina kannustamaan ja tsemppaamaan joukkuetta vaikeilla hetkillä sekä löytämään tavat käsitellä pettymystä. Valmentajan tehtävä on näyttää esimerkkiä koko joukkueelle periksiantamattomuudesta
VALMENNUKSEN TAVOITTEET
Ensisijainen tavoite Old Powerissa on saada näkövammaiset henkilöt liikkumaan harrastamalla maalipalloa tai mahdollisesti muita tarjoamiamme paraurheilulajeja. Seuraamme on yhdenvertaisesti myös näkevät henkilöt tervetulleita harrastamaan ja kilpailemaan. Maalipalloa voi pelata myös täysin näkevät henkilöt kansallisella ja kansainvälisellä seurajoukkuetasolla. Seurassamme onkin niin näkövammaisia kuin näkeviäkin harrastajia, joten tämän vuoksi inklusiivisuuden lisääminen ja kehittäminen seurassamme on äärimmäisen tärkeää, jotta näkövammaiset ja näkevät henkilöt pystyvät toimimaan yhdessä yhdenvertaisesti.
Tavoitteemme on laadukas valmennustoiminta viikkoharjoituksissa. Harjoituksemme ovat hyvin suunniteltuja sisällön ja tavoitteiden osalta, ja meillä on valmentajan ohjaamia harjoituksia säännöllisesti. Harjoituksissa otetaan huomioon jokaisen henkilökohtaiset lähtökohdat ja tavoitteet sekä mahdollisesti valmennetaan urheilijoita tasoryhmissä. Tärkeintä on, että pelaajien taidot kehittyvät erilaisin harjoittein ja teemapelein, ja lisäksi pelaajilla on valmius harjoitella myös omalla ajallaan erilaisia maalipallotaitoja. Meillä on käytössämme erilaisia harjoitteita, millä mittaamme heittotarkkuutta ja kovuutta, orientoitumista, keskittymistä, kuuntelemista ja kommunikointia. Tarvittaessa hankimme spesifiä valmennusta jonkun maalipallotaidon harjoitteluun joko seurastamme tai sen ulkopuolelta.
Tavoitteenamme on lisätä myös opastusta maalipallon ohessa tehtävään fysiikkaharjoitteluun. Tätä varten seurallamme voi olla erikseen nimetty fysiikkavalmentaja, joka toimii tietysti tiiviissä yhteistyössä valmentajien kanssa. Valmentajat voivat olla mukana myös suunnittelemassa erilaisia voima-, nopeus ja kestävyystestien teettämistä pelaajilla.
Tavoitteenamme valmennuksessa on myös kehittää leiritoimintaa erilaisin teemaleirein aloittelevien pelaajien leireistä aina edustusjoukkueen valmistautumisleireihin kohti kansainvälisiä huipputurnauksia. Leirien tavoitteena on kehittää pelaajien pelitaitoja, hioa taktiikoita ja joukkuepelaamista sekä totta kai myös luoda yhteisöllistä ilmapiiriä pelaajien ja valmennusryhmän välillä.
Kansallinen sarjatoiminta on yksi keskeinen osa toimintaamme, sillä se koskettaa suurinta osaa harrastajistamme. Tavoitteenamme on saada jokaiselle kansallisiin turnauksiin osallistuvalle joukkueellemme osaava valmentaja turnaustapahtumiin, jotta pelaajat saavat varmasti kaikki edellytykset onnistua ja mitata harjoittelun tuomia tuloksia. Kansalliset turnaukset toimivat myös erinomaisena oppimisalustana kansainvälisille kentille tähtääville valmentajille.
Kansainvälinen menestys on yksi tärkeä mittari myös valmennuksellemme. Osallistumme aktiivisesti erilaisiin kansainvälisiin turnaustapahtumiin, missä mittaamme harjoittelun tuomia tuloksia ja tarjoamme urheilijoillemme mahdollisuuksia osoittaa potentiaalinsa, kehittyä ja tavoitella kansainvälistä menestystä. Valmentajille kansainväliset turnaukset tarjoavat myös oivan tilaisuuden kehittää itseään ja joukkueen toimintaa, ammentaa oppia ja ideoita sekä verkostoitua muiden valmentajien kanssa.
Kansainvälisyydestä on tullut merkittävä osa-alue Old Powerin toiminnassa. Ulkomaalaisia urheilijoita on seuramme jäseninä ja he osallistuvat aktiivisesti niin kansalliseen kuin kansainväliseen kilpailutoimintaan seuramme joukkueissa, joten valmentajillamme on myös oltava valmius kommunikoida ja yhdenvertaisesti auttaa ulkomaalaispelaajia kehittymään ja menestymään parhaalla mahdollisella tavalla. Haluamme, että nämä ulkomaalaispelaajat tuntevat kuuluvansa yhdenvertaisesti seuraamme. Lisäksi tavoitteenamme on järjestää kansainvälisiä yhteisleirejä muiden seurojen kanssa ja toteuttaa myös muita projekteja, joissa valmentajilla on keskeinen rooli.
VALMENTAJAKSI OLD POWERIIN
Olemme maalipallon erikoisseura, mutta seuramme voi riittävän suuren kiinnostuksen ilmetessä tukea ja kehittää muiden paraurheilulajien harrastamista ja kilpailua. Maalipallon lajiliitto Suomen Paralympiakomitea tulee tarjoamaan jatkossa koulutusta paraurheilun valmentamiseen ja myös spesifiä valmentajakoulutusta maalipalloon. Ohjaamme ja kannustamme uusia maalipallon valmentajakandidaatteja mukaan näihin koulutuksiin samalla kun annamme valmennuskoulutusta heille seurassamme.
Meille on tervetulleita niin valmentajat, jotka haluavat toimia ruohonjuuritasolla ohjaten maalipalloharjoituksia ja valmentaa kansallisella tasolla kuin myös huippu-urheiluun tähtäävät, jotka voivat edetä kansainvälisen seurajoukkuemaalipallon huipulle valmentajina ja olla luomassa valmennuksen painopisteitä seurassamme ja yleisemmin kansallisessa sekä kansainvälisessä maalipallossa. Kansainvälisyys onkin yksi merkittävä piirre seurassamme, joten kohtalainen englannin kielen taito on hyväksi valmentajaksi tähtääville seurassamme.
Seurassamme toimii valmennusvastaava, joka opastaa ja koordinoi niin uusia kuin vanhoja valmentajia. Virallinen valmentajakoulutus on erinomainen lähtökohta, mutta se ei ole välttämätöntä seurassamme; kaikki asiasta kiinnostuneet ovat tervetulleita oppimaan lajin perusteita ja kehittymään osaavaksi maalipallovalmentajaksi. Myös huippukokeneet arvokisatason pelaajamme osallistuvat mielellään uusien valmentajien perehdyttämiseen. Seuramme vastuuvalmentaja, muut valmentajat, kokeneet pelaajat sekä Suomen paravalmentajat tarjoavat tärkeän tukiverkon uudelle valmentajalle. Tarjoamme myös neuvoja ja opastusta, kuinka toimia näkövammaisten henkilöiden kanssa.
Valmentajien ja apuvalmentajien tarve on suuri seurassamme, sillä viikoittaisten harjoitusten lisäksi meillä on useita joukkueita kansallisissa maalipallosarjoissa (avoin SM-sarja, miesten SM-sarja ja naisten SM-turnaus). Tämän kautta valmennusmahdollisuuksia ja tilaisuuksia on myös todella paljon seurassamme.
Lisäksi seuramme osallistuu moniin kansainvälisiin seurajoukkuetapahtumiin aina matalan kynnyksen European Grand Prix -turnauksista kansainvälisen huipputason Mestareiden liigaan ja Naisten Mestareiden Liigaan.
Valmennuksesta kiinnostuneet voivat olla yhteydessä seuramme valmennusvastaavaan tai puheenjohtajaan, joiden yhteystiedot löytyvät nettisivuiltamme. Lisäksi seuramme voi hakea valmentajia / ohjaajia avoimella haulla.
VALMENTAJAN POLKU OLD POWERISSA
Ensiaskeleet maalipallon valmentamisessa aloitetaan turvallisesti valmennusvastaavan tai kokeneemman valmentajan opastuksessa. Siitä on mahdollisuus edetä seuraavasti:
Opiskelen lajia ja siinä valmentamista
- Olen mukana seuran harjoituksissa apuvalmentajan roolissa oppien lajin sääntöjä ja siinä tehtäviä harjoitteita sekä tutustuen pelaajiin ja heidän erityistarpeisiin. Samalla tutustun muihin valmennuksessa toimiviin ja harjoituksissa viheltäviin tuomareihin;
- Toimin apuvalmentajana / huoltajana kansallisissa maalipallokilpailuissa (avoin SM-sarja, miesten SM-sarja, naisten SM-turnaus). Opin, kuinka ottelun valmistaudutaan ja miten ottelutilanteessa toimitaan vaihtopenkillä sekä kerrytän tietouttani pelin taktisista elementeistä;
- Osallistun mahdollisiin matalan kynnyksen maalipallon valmentajakoulutuksiin.
Perusteet hallussa ja halu kehittyä valmentajana
- Toimin päävalmentajana seuran harjoituksissa. Suunnittelen etukäteen harjoitusten sisällön, ohjaan harjoitukset, pyydän palautetta urheilijoilta, kehitän omia harjoitteita ja toimin hyvässä yhteistyössä muiden apuvalmentajien ja tuomareiden kanssa sekä olen auttamassa uusia valmentajia oman valmentajapolkunsa alussa;
- Osallistun apuvalmentajana seuramme järjestämille maalipalloleireille, missä laajennan osaamistani ja opin syvällisemmin tuntemaan pelaajiamme;
- Toimin päävalmentajana kansallisissa maalipallokilpailuissa (avoin SM-sarja, miesten SM-sarja, naisten SM-turnaus). Organisoin mahdollisen valmennusryhmän turnausaikaiset vastuut, valmistan joukkueeni henkisesti ja taktisesti otteluihin ottelupalavereissa ja ottelutilanteessa toimin päävastuullisena aikalisien, vaihtojen sekä muiden taktisten nyanssien suhteen. Ottelun jälkeen käyn läpi ottelussa tapahtuneet asiat mahdollisen valmennusryhmän ja pelaajien kanssa sekä mietin, missä onnistuimme ja missä voisimme kehittyä seuraavaan otteluun / turnaukseen. Kuuntelen myös pelaajien palautetta toiminnastani ja kehitän itseäni;
- Toimin Apuvalmentajana / huoltajana kansainvälisissä seurajoukkuekilpailuissa kuten Mestareiden Liigassa ja European Grand Prix -turnauksissa. Haluan kehittyä kansainvälisen tason valmentajaksi, joten kerään arvokasta kokemusta ja tietotaitoa osallistumalla kansainvälisiin seurajoukkuetapahtumiin. Opin vielä syvällisemmin tuntemaan erilaisia pelitaktiikoita ja tyylejä sekä ammentamaan ideoita ja kehityskohtia oman seuramme valmentautumisessa keskustelemalla muiden seurojen valmentajien kanssa;
- Toimin päävalmentajana matalan kynnyksen kansainvälisissä turnauksissa kuten European Grand Prix. Otan isompaa roolia valmennuksesta myös kansainvälisissä tapahtumissa;
- Osallistun mahdollisiin kansainvälisiin maalipallon valmentajakoulutuksiin ja seminaareihin sekä Suomessa tarjolla oleviin paraurheilun valmennuskoulutuksiin.
Olen valmis huippu-urheilun maailmaan
- Toimin seuramme valmennusvastaavana tai tiiviissä yhteistyössä valmennusvastaavan kanssa suunnitellen vuosittaisen harjoitus- ja kilpailukalenterin. Osallistun myös harjoittelun painopisteiden linjauksiin yhdessä seuran muiden valmentajien ja maajoukkuevalmennuksen kanssa;
- Olen aktiivisesti mukana kouluttamassa uusia valmentajia seurassamme ja toimin mahdollisesti myös kansallisissa ja kansainvälisissä valmennuskoulutuksissa vetäjänä
- Toimin päävalmentajana seuramme leireillä, suunnittelen niiden sisällön ja tavoitteet ja olen mukana valitsemassa kutsuttavat pelaajat sekä valmennusryhmän;
- Toimin päävalmentajana seuramme joukkueissa, jotka osallistuvat kansainvälisiin huipputason turnauksiin kuten Mestareiden liiga, Naisten Mestareiden liiga ja mahdollisesti seurajoukkueiden MM-kilpailut. Valitsen turnauksiin pelaajat ja valmennusryhmän, suunnittelen turnausaikaiset vastuut ja päiväkohtaisen ohjelman, valmistan joukkueeni otteluihin, johdan joukkuetta otteluissa ja toimin joukkueen edustajana teknisissä palavereissa;
- Osallistun merkittäviin kansallisiin valmentajakoulutuksiin ja seminaareihin, verkostoidun kansallisesti ja kansainvälisesti valmentajaverkostoihin sekä osallistun myös kansainvälisiin valmennuskoulutuksiin ja seminaareihin. Olen jatkuvasti halukas kehittämään itseäni ja sitä kautta auttamaan seuraamme saavuttamaan asettamiamme tavoitteita.
4.2 Valmennuksen kehittäminen
Old Power pyrkii jatkuvasti kehittämään valmennustoimintaa. Pyrimme saamaan seuraan lisää valmentajia ja ohjaajia sekä tarjoamaan heille koulutusta. Pyrimme kehittämään valmennusta niin, että se voisi vastata pelaajien erilaisiin toiveisiin ja tarpeisiin entistä paremmin, tarkemmin ja yksilöllisemmin.
Yksi tavoitteemme on kehittää fysiikkavalmennusta, joka voisi tukea pelaajia oheisharjoittelussa. Fysiikkavalmentaja voi tarjota esimerkiksi treeniohjelmia kuntosalille. Toinen pidemmän aikavälin tavoite on pohtia mahdollisuutta aloittaa jonkinlainen ohjattu harrasteryhmä lapsille ja nuorille.
Olemme mukana erilaisissa hankkeissa ja yhteistyöprojekteissa, joissa pyritään kehittämään maalipallon valmennusta. Tällaisia hankkeita ovat esimerkiksi vuonna 2024 toteutettava Erasmus+ Sport -hanke, jossa verkostoidumme, vaihdamme ideoita ja opimme yhdessä saksalaisen kumppaniseuran RGC Hansan kanssa. Suunnitelmissa on myös tulevaisuudessa hakea seuratukea tai muuta rahoitusta hankkeelle, jossa kehitettäisiin matalan kynnyksen valmentajakoulutusta yhdessä muiden suomalaisten maalipalloseurojen kanssa.
5 Toiminnan hinnoittelu
Seuramme harjoitukset ja tapahtumat ovat kaikille avoimia, ja niiden hinnoittelu pyritään määrittämään mahdollisimman kohtuulliseksi osallistujille. Hinnoittelussa on oma hintansa Old Powerin jäsenille ja ei-jäsenille; kannustamme liittymään Old Powerin jäseneksi, sillä jäsenillä on keskimäärin 30 % halvemmat hinnat harjoituksiin ja tapahtumiin osallistumisesta. Old Powerissa tuemme jokaisen yhdenvertaista mahdollisuutta osallistua tapahtumiimme, joten mikäli henkilöllä on heikko sosio-ekonominen asema, seuramme hallitukselta voi hakea huojennusta tai jopa vapautusta osallistumismaksuista.
Old Powerin jäsenet maksavat vuosittain jäsenmaksun, jonka suuruuden päättää seuran vuosikokous.
Harjoittelussa on käytössä kertamaksu, mutta kun käyntikertoja on harjoituskauden aikana yli kahdeksan, käyttöön tulee harjoituskauden kattomaksu. Harjoittelun kerta- ja kattomaksujen suuruuden päättää Old Powerin hallitus, ja hinnoista tiedotetaan harjoituskauden alussa niin jäsenkirjeessä kuin seuran nettisivuilla. Harjoitusleirien osalta on oma hinnoittelunsa, josta tiedotetaan aina tapauskohtaisesti.
Pyrimme siihen, että Old Powerin jäsenmaksun maksaneiden ja Old Powerin joukkueissa pelaavien pelaajien ei tarvitse maksaa lainkaan osallistumismaksuja kansallisiin maalipalloturnauksiin. Seuramme joukkueiden kansallisten turnausten osallistumismaksut ovat lähtökohtaisesti kirjattu vuosittaiseen talousarvioon.
Yleisesti kansainvälisiin tapahtumiin osallistumisesta tulee omavastuuosuus, jonka suuruuden päättää Old Powerin hallitus tapauskohtaisesti. Vuosittaisessa talousarviossa on varattu rahaa kansainvälisiin tapahtumiin osallistumiselle. Mikäli olemme saaneet kyseiseen kansainväliseen tapahtumaan osallistumiseen apurahaa/avustusta, luonnollisesti tämä raha käytetään kokonaisuudessaan osallistujien hyväksi.
Old Powerin yhteisölliset virkistystapahtumat ovat lähtökohtaisesti jäsenille ilmaisia tai sisältävät hyvin edullisen omavastuun, yleisesti 10-20 euroa.
6 Turnausten järjestäminen
Old Power on kokenut kansallisten ja kansainvälisten turnausten järjestäjä. Järjestämme vuosittain pari-kolme SM-sarjaturnausta sekä muita kansallisia maalipallotapahtumia (esim. naisten SM-turnaus tai 2 vs 2 -turnaus). Kotimaisten turnausten järjestämisvastuista sovitaan yhteistyössä Paralympiakomitean ja muiden maalipalloseurojen kanssa.
Lisäksi järjestämme lähes vuosittain jonkun isomman kansainvälisen turnauksen, esimerkiksi Mestareiden liigan turnaus, seurajoukkueiden MM-kilpailut tai European Grand Prix. Kansainvälisten seurajoukkuekilpailujen järjestämistä koordinoi Euroopan maalipalloseurojen liitto (EGCA), jonka toiminnassa olemme aktiivisesti mukana.
Haemme erilaisia avustuksia (etenkin kansainvälisten) turnausten järjestämiseen. Tärkeimpiä avustuksia ovat Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Espoon kaupungin avustukset. Myös Paralympiakomitea tukee meitä aktiivisesti, samoin kuin pysyvä yhteistyökumppanimme Karun Palvelut Oy. Lisäksi haemme avustuksia erilaisilta säätiöiltä ja muilta tahoilta tarvittaessa. Rahoitusta turnauksiin saadaan myös osallistuvien joukkueiden turnausmaksuilla (pidämme turnausmaksut kuitenkin aina kohtuullisina). Järjestämme useimpien turnausten yhteydessä kahvion, jolla kerätään tuottoja seuralle. Joskus järjestämme myös muuta varainkeruuta, esimerkiksi pienarpajaiset. Pyrimme myös löytämään erilaisia yhteistyökumppaneita turnauksiin; he voivat tukea meitä monin eri tavoin (esim. lahjoitukset arpajaisiin, tavara- tai tuotelahjoitukset kahvioon tai turnausjärjestelyihin, raha-avustus jne.).
Haluamme aina järjestää turnaukset mahdollisimman laadukkaasti. Käytämme turnauksiin soveltuvia, laadukkaita turnauspaikkoja. Merkitsemme turnauspaikan opastein, joita on sekä turnauspaikan ulkopuolella helpottamassa paikalle löytämistä että sisäpuolella helpottamassa esimerkiksi pukuhuoneiden ja muiden tarvittavien paikkojen löytämistä.
Huolehdimme turnauksiin asianmukaiset välineet: pallot, teipit, narut, silmäteipit, toimitsijoiden ja tuomareiden tarvikkeet, ensiaputarvikkeet jne. Huolehdimme, että turnauksissa on riittävästi vapaaehtoisia toimitsijoita sekä pätevät tuomarit.
Pyrimme tekemään yhteistyötä eri tahojen kanssa vapaaehtoisten saamiseksi turnauksiin. Vapaaehtoisia tarvitaan erilaisissa toimitsijatehtävissä, kuten maalituomari, pelikello, livestream, pöytäkirjakirjuri jne. Voimme tehdä yhteistyötä esimerkiksi opiskelijaryhmien, oppilaitosten, urheiluseurojen ja muiden yhteisöjen kanssa. Pyrimme tekemään vastavuoroista yhteistyötä, jotta saisimme eri tahoilta vapaaehtoisryhmän turnaukseen. Voimme esimerkiksi tarjota kiitokseksi tutustumisen maalipalloon, urheilijavierailun, kirjoittaa työtodistuksia projektiopintoja tai opintopisteitä varten jne.
Old Power on saavuttanut osaamista järjestää toimivia ja laadukkaita turnauksia. Olemme ylpeitä saamastamme positiivisesta palautteesta ja maineesta osaavana turnausjärjestäjänä. Haluamme jatkossakin järjestää onnistuneita maalipalloturnauksia sekä kehittää turnausjärjestämistämme entisestään. Otamme innolla vastaan palautetta, kehitysideoita ja uusia tekijöitä. Tavoitteenamme on järjestää laadukkaita turnauksia, joissa olosuhteet ovat kunnossa.
7 Lajikokeilujen järjestäminen
7.1 Vapaasti tilattavat lajikokeilut
Old Powerilta voi tilata maalipallon kokeilutilaisuuksia ja samalla tukea urheiluseuramme toimintaa yhdenvertaisen ja inklusiivisen liikunnan ja urheilun edistämiseksi.
Maalipallokokeilun voi tilata esimerkiksi yrityksen tai yhteisön tyky-toiminnaksi, opiskelijaryhmän tutustumiseksi aivan uniikkiin liikuntamuotoon tai vaikka kaveriporukan ajanvietteeksi synttäreille, polttareille, sukujuhlille; missä ikinä tarvitaankaan mahtavaa liikuntaelämystä.
Maalipallo on jännittävä, taktinen ja koukuttava joukkuepeli. Vaikka maalipallo vaatiikin jonkin verran fyysistä voimaa ja kuntoa, aivan yhtä tärkeässä roolissa ovat erinomainen keskittymiskyky, taktinen pelisilmä ja hyvät vuorovaikutustaidot. Laji sopiikin yhteiseksi ajanvietoksi monenlaisille ryhmille. Maalipalloa pelataan ilman näköaistia muiden aistien varassa.
Vaikka maalipallo on alun perin suunniteltu näkövammaisten joukkuepeliksi, kansallisella ja kansainvälisellä seurajoukkuetasolla sitä voi pelata yhtä lailla näkövammattomat. Maalipallossa voi toimia myös valmentajana, huoltajana, toimitsijana tai kouluttautua maalipallotuomariksi, eli maalipallosta voi saada itselleen oivan harrastuksen ja päästä upean yhteisön jäseneksi.
Kokeilu on pituudeltaan vähintään yhden tunnin, mutta lisätunteja voi ja kannattaakin varata, jos ryhmässä on paljon osallistujia. Osallistujamäärää ei ole rajoitettu. Maalipallo on 3 vastaan 3 -peli, mutta myös tätä pienemmälläkin porukalla saadaan pelit pystyyn ja unohtumaton kokeilutilaisuus jokaiselle.
Kokeilun aluksi esittelemme lajin ja siihen liittyvät erityispiirteet sekä käymme läpi heitto- ja torjuntatekniikat. Tämän jälkeen päästään kokeilemaan maalipallon heittämistä ja torjumista ja totuttelemaan toimimiseen ilman näköaistia. Kun tekniikat alkavat olla hallussa, siirrytään itse pelaamisen pariin. Yhdessä käydään läpi muutamia pelaamisen kannalta keskeisiä sääntöjä.
Old Power tarjoaa seuraavaa kokeilutilaisuuteen:
● Mukavat, avuliaat, kannustavat ja ennen kaikkea osaavat ohjaajat. Suurin osa ohjaajistamme on itse maalipallopelaajia tai muutoin tekemisissä aktiivisesti lajin kanssa. Ohjaajat myös tuomitsevat kokeilutilaisuuden ottelut.
● Mahdollisuuden tutustua kilpailevaan maalipallopelaajaan, joka voi kertoa omasta maalipallourastaan ja jolle voi esittää kysymyksiä lajista sekä yleisemmin näkövammaisuudesta.
● Kaikki maalipallokokeilussa tarvittavat pelivarusteet: pallon ja kentän merkitsemiseen tarvittavat teipit. Osallistuja tuo mukanaan liikunnalliset vaatteet ja mielellään sisäliikuntaan soveltuvat kengät.
● Maalipallokokeiluun tarvitaan liikuntasali, jonka etsimisessä ja varaamisessa Old Power voi avustaa, mutta salivuokra tulee tilaajan maksettavaksi. Erityisesti Espoossa seurallamme on mahdollisuus vuokrata edullisesti tiloja maalipallokokeiluun. Paras on tietysti, jos tilaajalla itsellään on liikuntasali saatavilla kokeilua varten.
● Kokeilutilaisuuden kielivaihtoehtoina on suomi, ruotsi ja englanti.
Old Powerin kokeilutilaisuuksien hinnasto:
● yritykset ja yhteisöt = 150 € / tunti
● yksityishenkilöt, kaveriporukat, urheiluseurat, eläkeläis- ja vammaisyhdistykset / järjestöt = 100 € / tunti
● lapsi- ja opiskelijaryhmät = 50 € / tunti
Old Power järjestää myös Espoon kaupungin KULPS-liikuntapolun kautta kokeilukertoja kouluille kohderyhmänään 5-10-luokkalaiset.
Kokeilutilaisuuden tilaaminen on helppoa. Sen voi tehdä nettisivuiltamme löytyvän lomakkeen kautta. Lisätietojen kysymiseen on ilmoitettu yhteystiedot nettisivuilla.
7.2 KULPS-liikuntapolun maalipallokokeilut koululuokille
Old Power on mukana Espoon kaupungin KULPS-liikuntapolulla. Liikuntapolulla koululuokat voivat tutustua eri liikuntalajeihin ja -paikkoihin. Koululuokat voivat tilata liikuntatunnille lajikokeilun useilta urheiluseuroilta tai muilta palveluntarjoajilta, jotka ovat mukana KULPSissa.Laaja lajikirjo luo mahdollisuuden tutustua myös aivan uusiin, muuten ehkä kouluille vaikeasti saavutettaviin liikuntalajeihin. Liikuntapolku rikastuttaa normaalia liikuntatuntia ja innostaa oppilaita kokeilemaan erilaisia lajeja.
Old Power on mukana 5-10-luokkalaisten liikuntapolulla. Tarjoamme koululuokille liikuntatunteja, joilla oppilaat pääsevät kokeilemaan maalipalloa. KULPS-kokeilutilaisuuksia tilataan meiltä hyvin aktiivisesti ja pidämme niitä mielellämme. Meille maksetaan korvaus toteutuneista kokeilutilaisuuksista, ja laskutus hoidetaan Espoon kaupungin KULPS-ohjelman kautta. Suurin osa KULPS-tilaisuuksista on suomenkielisiä, mutta voimme tarjota ohjausta myös ruotsiksi ja englanniksi.
7.3 Haasteottelut yrityksille ja yhteisöille
Old Power järjestää myös yritysten ja yhteisöjen välisiä leikkimielisiä maalipallon haasteotteluita. Yritykset voivat haastaa maalipallopeliin vaikkapa yhteistyökumppanin, alihankkijan, kilpailijan tai sidosryhmän.
Haasteottelupaketti sisältää:
● 2 tunnin kokeilukerta molemmille osapuolille erikseen, jotta kaikki ovat saaneet perusteet ja tuntuman peliin ennen haasteottelua.
● Haasteottelu yhdessä sovittuna ajankohtana. Haasteottelu voidaan toteuttaa muun muassa maalipallon SM-turnausten yhteydessä.
● Haasteottelun tuomitsevat koulutetut maalipallotuomarit.
Haasteottelupaketin hinta on 600 €, ja kuluthan on hyvä jakaa kahden osapuolen kesken tai vaihtoehtoisesti nakittaa haasteottelun häviäjän maksettavaksi.
Jos haluaa järjestää haasteottelun, nettisivuiltamme löytyy yhteystiedot, joihin voi olla yhteydessä tarkempien käytännön asioiden sopimiseksi.
7.4 Maalipallon esittelytilaisuudet messuilla ja tapahtumissa
Old Power esittelee maalipalloa myös erilaisissa liikuntatapahtumissa ja messuilla. Voimme esimerkiksi pitää esittelypistettä, jossa kerromme maalipallosta ja jossa pääsee kokeilemaan joko heittämistä, torjumista ja/tai pelaamista. Esittelypisteen tyyli ja sisältö suunnitellaan aina tapahtumakohtaisesti. Pyrimme lähtemään liikuntatapahtumiin ja messuille, joihin saamme kutsun, sillä ne ovat oiva paikka lisätä lajin ja seuran näkyvyyttä sekä löytää esimerkiksi uusia vapaaehtoisia lajin pariin.
7.5 Lajikokeilujen ohjaaminen
Jäsenistöstämme ja aktiivitoimijoistamme etsitään vetäjät maalipallon kokeilutilaisuuksiin. Kuka tahansa kiinnostunut voi ilmoittautua mukaan ns. vetäjäpooliin. Vetäjäpoolilla on oma WhatsApp-ryhmä, jossa etsitään ohjaajat kuhunkin tilaisuuteen. Ohjaamisesta maksetaan pieni palkkio. Yleensä yhdessä tilaisuudessa on kaksi ohjaajaa. Osallistujamäärän ollessa suurempi ja/tai tapahtuma-ajan pidempi ohjaajia voi olla enemmänkin. Sopivat ohjaajat ja ohjaajien lukumäärä varmistetaan aina tapahtumakohtaisesti.
8 Yhteistyö muiden toimijoiden kanssa
8.1 Maalipallon lajivaliokunta
Old Powerilla on edustajia Suomen Paralympiakomitean maalipallon lajivaliokunnassa. Maalipallon lajivaliokunnan pääasiallinen tehtävä on laatia vuosittainen lajin kansallinen toiminta- ja taloussuunnitelma sekä kehittää lajin kulttuuria kokeilijasta harrastajaksi ja kilpailijaksi. Maajoukkuetoiminnan, valmentaja- ja urheilijasopimukset koordinoi Suomen Paralympiakomitea.
Maalipallon lajivaliokunta:
● koordinoi kansallisten maalipallosarjojen toimintaa.
● mahdollistaa ja edistää lasten, nuorten ja aloittelevien harrastajien harrastus- ja kilpailumahdollisuuksia.
● kehittää maalipallotuomareiden sekä toimihenkilöiden toimintaa ja osaamista.
● toimii innovatiivisesti maalipallon kansallisen toiminnan kehittämiseksi.
● viestii eri viestintäkanavien kautta kansallisen maalipallotoiminnan eri osa-alueilla tapahtuvasta toiminnasta.
Maalipallon lajivaliokunta kokontuu 4–6 kertaa vuodessa. Lajivaliokunnan toimikausi on kaksi vuotta. Valiokunnassa on edustajia eri maalipalloseuroista, Paralympiakomiteasta, tuomaritoiminnasta, nuorten toiminnasta, valmennuksesta jne.
8.2 Yhteistyö muiden maalipalloseurojen kanssa
Old Power tekee tiivistä yhteistyötä muiden suomalaisten maalipalloseurojen kanssa. Tärkeimmät yhteistyökumppanit ovat vantaalainen Aisti Sport ja lahtelainen Näpäjä. Teemme seurojen kanssa yhteistyötä esimerkiksi turnausten järjestämisessä: jaamme järjestämisvastuita, teemme yhteistyötä toimitsijoiden, vapaaehtoisten ja tuomareiden hankkimisessa ja osallistumme aktiivisesti toistemme järjestämiin turnauksiin. Old Power, Aisti Sport ja Näpäjä vastaavat SM-sarjojen runkosarjaturnausten järjestämisestä.
Pidämme seurojen kanssa myös yhteisharjoituksia ja voimme järjestää harjoituspelejä. Lisäksi teemme tiedotus- ja viestintäyhteistyötä ja jaamme tietoa myös muiden seurojen järjestämistä tapahtumista. Järjestämme tapahtumia ja projekteja myös yhteistyössä, esimerkiksi näkövammaisjalkapallon harrastetoiminta ja näkövammaistenniksen kokeilumahdollisuus yhteistyössä Aisti Sportin kanssa. Olemme myös järjestäneet leirejä ja isompia projekteja yhdessä (esimerkiksi suuri näkövammaisjalkapalloleiri yhteistyössä Aisti Sportin kanssa).
Tulevaisuudessa toivomme, että voisimme hakea yhdessä seuratukea ja lähteä kehittämään matalan kynnyksen valmentajakoulutusta sekä matalan kynnyksen turnaustapahtumia.
Meillä on koko ajan tiivis keskusteluyhteys suomalaisten maalipalloseurojen kesken. Käytössä on esimerkiksi WhatsApp-ryhmä, jossa on pari seura-aktiivia kustakin seurasta sekä edustaja Paralympiakomiteasta.
Old Power tekee myös kansainvälistä seurayhteistyötä. Osallistumme erilaisiin seurajoukkuekilpailuihin kuten Euroopan maalipalloseurojen liiton EGCA:n kilpailut ja jokavuotinen Malmö Open -paraurheilutapahtuma. Meillä on aktiivinen rooli EGCA:n vaikuttamistyössä ja olemme mukana kehittämässä eurooppalaista seurajoukkuemaalipalloa. Lisäksi voimme tehdä erilaisia yhteistyöprojekteja muiden seurojen kanssa. Vuonna 2024 teemme Erasmus+ Sport -projektia yhteistyössä saksalaisen RGC Hansan kanssa. Erasmus+-hankkeessa verkostoidutaan, opitaan ja jaetaan kokemuksia.
Suhteet suomalaisiin ja kansainvälisiin maalipalloseuroihin ovat Old Powerille erittäin tärkeitä. Ne mahdollistavat monenlaisen yhteistyön, kokemusten jakamisen, verkostoitumisen, toisilta oppimisen ja erilaisten konkreettisten projektien toteuttamisen. Haluamme olla aktiivinen ja tärkeä osa suomalaista ja kansainvälistä seurayhteisöä. Voimme jakaa omaa osaamistamme muille, oppia toisten seurojen hyvistä käytännöistä ja tehdä monenlaista hyödyllistä yhteistyötä.
8.3 Euroopan maalipalloseurojen liitto
Old Power kuuluu Euroopan maalipalloseurojen liittoon (EGCA). Olemme hyvin aktiivisesti mukana EGCA:n toiminnassa ja sitä kautta vaikuttamassa eurooppalaiseen seurajoukkuemaalipalloon. EGCA järjestää monia seurajoukkueturnauksia Euroopassa; näistä tärkeimpiä ovat miesten ja naisten Mestareiden liiga (seurajoukkueiden EM-kilpailut), matalamman kynnyksen european Grand Prix -turnaukset sekä nuorten EM-seurajoukkuekilpailut. EGCA on myös mukana järjestämässä seurajoukkueiden MM-kilpailuja.
EGCA tarjoaa mahdollisuuksia muodostaa kansainvälisiä verkostoja ja tehdä yhteistyötä monien seurojen kanssa. EGCA tarjoaa seuroille mahdollisuuden tavata toisten seurojen ihmisiä, kilpailla monipuolisesti eri joukkueilla ja kehittää omaa toimintaansa. Kansainvälinen seurajoukkuetoiminta on avointa sekä näkövammaisille että näkeville pelaajille.
Kansainvälinen seurajoukkuetoiminta on seurallemme erittäin arvokasta. Osallistumme EGCAn toimintaan aktiivisesti niin lähettämällä joukkueita kilpailuihin, toimimalla turnausjärjestäjinä kuin olemalla mukana EGCA:n päätöksenteossa. Seuramme puheenjohtaja Erkki Miinala toimii tällä hetkellä EGCA:n presidenttinä. Monia seuramme aktiiveja on mukana EGCA:n työryhmissä esimerkiksi suunnittelemassa kilpailusääntöjä, päivittämässä tuloksia ja nettisivuja sekä tuottamassa media- ja somesisältöä.
8.4 Yhteistyö Espoon kaupungin kanssa
Olemme espoolainen urheiluseura, ja teemme paljon yhteistyötä Espoon kaupungin kanssa. Neuvottelemme ja järjestämme Espoon kaupungin kanssa käyttöömme sopivat liikuntapaikat ja -vuorot sekä turnauksiin että viikkoharjoituksiin.
Olemme saaneet keskitetyn maalipallon harjoituspaikan Niipperin koululta Espoossa. Yhteistyössä Suomen Paralympiakomitean ja Espoon kaupungin kanssa saimme järjestettyä myös maalipallomaalit ja niiden hissijärjestelmän Niipperiin. Tämä on iso ja tärkeä edistysaskel suomalaiselle maalipalloharjoittelulle. Niipperissä on seuraharjoituksia, maajoukkueharjoituksia sekä mahdollisuus järjestää erilaisia leiripäiviä ja muita tapahtumia. Old Power koordinoi Niipperin harjoitusvuoroja ja hoitaa yhteistyön Espoon kaupungin suuntaan.
Olemme saaneet toimintaamme taloudellista avustusta Espoon kaupungilta. Kaupunki on tukenut aktiivisesti kansainvälisten turnausten järjestämistä Espoossa. Lisäksi olemme saaneet kaupungilta erityisryhmien liikunta-avustusta perustoimintaamme.
Espoon kaupunki on myös huomioinut saavuttamamme menestyksen. Olemme saaneet kutsun Espoon urheilugaalaan ja seurajoukkueiden EM-kultaa voittanut naisten joukkueemme oli ehdolla Espoon vuoden joukkueeksi. Lisäksi menestyksemme on huomioitu esimerkiksi Espoo liikkuu -somekanavissa.
Espoon kaupunki on erittäin tärkeä yhteistyökumppanimme. Olemme yhteydessä heidän kanssaan säännöllisesti ja aktiivisesti. Yhteistyö toimii hyvin ja pidämme kiinni aktiivisesta ja vuorovaikutteisesta suhteesta kaupungin kanssa. On hienoa, että oma kaupunki tunnistaa paikallisen paraurheiluseuran ja on halukas tukemaan sen toimintaa. Olemme ylpeästi espoolainen seura ja arvostamme kaupungin tukea.
8.5 Yrityskumppanuudet
Old Powerilla on tällä hetkellä yksi pysyvä yrityskumppani: espoolainen Karun Palvelut Oy, joka tarjoaa muun muassa henkilökohtaista apua, kuljetus- ja siivouspalveluita. Karun Palvelut on tukenut meitä muun muassa sponsoroimalla hankintoja (esim. pelipaidat ja ensiaputarvikkeet) sekä tarjoamalla yhteiskuljetuspalveluja. Useampi yritys on tukenut meitä pienesti: yritykset ovat esimerkiksi lahjoittaneet arpajaispalkintoja varainkeruuna järjestämiimme pieniin arpajaisiin tai tarjonneet kokoustiloja käyttöömme edullisesti tai maksutta.
Tarjoamme yrityksille erilaisia mahdollisuuksia tukea meitä. Olemme kiitollisia kaikenlaisesta tuesta aina pienistä ja kertaluonteisista lahjoituksista pysyvämpiin yhteistyösopimuksiin. Voimme aina neuvotella juuri sellaisen yhteistyön, joka tuntuu sekä meistä että yhteistyökumppanistamme mielekkäältä. Tarjoamme tukijoillemme tilaisuuden jakaa arvomme, tukea yhdenvertaisuutta ja inklusiivisuutta urheilussa sekä toteuttaa yhteiskuntavastuuta. Annamme tukijoillemme näkyvyyttä turnauksissa ja muissa tapahtumissa Suomessa ja maailmalla sekä erilaisissa viestintäkanavissamme (esim. nettisivut ja some).
Pyrimme koko ajan löytämään lisää yrityskumppaneita tukemaan toimintaamme. Uusien yrityskumppanuuksien kehittämisestä vastaavat pääasiassa seuran hallitus ja markkinointityöryhmä. Nettisivuilla on Tule tukijaksemme -osio, josta yritykset löytävät tietoa seurastamme ja mahdollisesta yhteistyöstä.
Miksi yrityksen kannattaa tukea Old Poweria? Meitä tukeva yritys:
● edistää yhteiskuntavastuullista toimintaa tukemalla ja mahdollistamalla näkövammaisten ihmisten yhdenvertaista oikeutta harrastaa ja kilpailla.
● pääsee tukemaan seuratoimintaa paraurheilussa ja sitä kautta tekemään äärettömän arvokasta työtä yhdenvertaisuuden toteutumiseksi niin liikunnassa kuin huippu-urheilussa.
● on mukana tukemassa aidosti puhdasta urheilua.
● saa positiivista huomiota nettisivuillamme, sosiaalisen median kanavillamme sekä tapahtumiemme yhteydessä.
● saa loistavan tilaisuuden syventyä näkövammaisuuteen ja sitä kautta hyödyntää oppimaansa esimerkiksi asiakaskontakteissa.
● saa upean mahdollisuuden viettää hieman erilaista työhyvinvointipäivää urheilijavieraan ja ainutlaatuisen urheilulajin parissa.
● saa mahdollisuuden näkyvyyteen myös ulkomailla Old Power -joukkueiden myötä.
● saa rehdin ja avoimen yhteistyökumppanin, joka kuuntelee ideoita ja toiveita sekä välittää aidosti tukijansa tarpeista.
Olemme avoimia kaikenlaiseen yhteistyöhön. Seuraamme voi rohkeasti olla yhteydessä ja ehdottaa yhteistyötä. Olemme myös itse yhteydessä yrityksiin ja tarjoamme yhteistyömahdollisuutta.
Kun lähtee tukemaan Old Poweria, me voimme tarjota muun muassa seuraavaa:
● Yritys saa näkyvyyttä nettisivuillamme, sosiaalisen median kanavissamme ja tapahtumissamme.
● Yhteistyökumppanimme ovat lämpimästi tervetulleita tutustumaan toimintaamme ja vierailemaan seuramme tapahtumissa, joissa on mahdollisuus tutustua lähemmin näkövammaisurheiluun ja tavata urheilijoita.
● Voimme tarjota yhteistyökumppanillemme hauskan ja kokemusrikkaan tyhy-päivän urheilijavieraan ja maalipallodemon merkeissä. Tarjoamme maalipallokokeiluun asiantuntevan ohjauksen sekä kaikki tarvittavat varusteet – ja ennen kaikkea takaamme, että päivä on kiva ja mukaansatempaava.
● Jos yritys haluaa ryhtyä pitkäaikaiseksi pääyhteistyökumppaniksemme, se voi myös saada logonsa näkyviin seuramme pääjoukkueiden edustusasuihin / maalipallolaseihin (näkyvyyttä kansainvälisillä areenoilla), laitamainontaa tapahtumiimme, videomainoksia nettilähetyksiimme ja urheilijoita osaksi mainoskampanjoita.
● Suunnittelemme ja räätälöimme yhdessä molemmille osapuolille mahdollisimman paljon arvoa tuovan yhteistyöratkaisun.
Nettisivuiltamme löytyy yhteystiedot, joihin kiinnostuneet yritykset voivat olla yhteydessä. Lähestymme itse yrityksiä sähköpostilla, puhelinsoitolla tai käymällä paikan päällä.
Seuramme ottaa vastaan myös lahjoituksia yrityksiltä, yhteisöiltä ja yksityishenkilöiltä. Lahjoitukset käytetään täysimääräisesti seuramme urheilutoimintaan. Lahjoituksen yhteydessä voi myös ilmoittaa, jos haluaa lahjoituksen käytettävän johonkin tiettyyn toimintaan seurassamme. Nettisivuiltamme löytyy ohjeet lahjoituksen tekemiseen.
8.6 Avustukset ja hankkeet
Seuramme toiminta mahdollistuu pitkälti erilaisten avustusten ansiosta. Olemme saaneet isoja avustuksia Opetus- ja kulttuuriministeriöltä (OKM) erityisesti kansainvälisten turnausten järjestämiseen. OKM:n avustukset ovat erittäin tärkeitä laadukkaiden suurten urheilutapahtumien järjestämisessä. Haemme aina OKM:n avustusta, kun olemme järjestämässä suurta kansainvälistä maalipallotapahtumaa Suomessa. Lisäksi suunnitelmissa on hakea OKM:ltä seuratukea yhdessä muiden suomalaisten maalipalloseurojen ja Paralympiakomitean kanssa.
Olemme saaneet avustuksia myös muun muassa seuraavilta tahoilta: Suomen Paralympiakomitea, Espoon kaupunki, Urheiluopistosäätiö, Tukilinja, Suomen Näkövammaissäätiö ja Sokeain Lasten Tukisäätiö. Avustukset myönnetään aina tapahtuma- ja käyttötarkoituskohtaisesti, ja niitä voidaan saada moniin tarkoituksiin, muun muassa turnauksiin, leireihin ja ohjaajien palkkioihin.
Vuonna 2024 olemme ensimmäisenä eurooppalaisena paraurheiluseurana toteuttamassa Erasmus+ Sport -hanketta. Hanke toteutetaan yhteistyössä saksalaisen RGC Hansa -maalipalloseuran kanssa, ja siinä Old Power vierailee saksalaisseuran luona verkostoitumassa, oppimassa ja jakamassa kokemuksia. Tavoitteena on kehittää seuratyössä esimerkiksi valmentautumista, markkinointia, uusien harrastajien ja seuratoimijoiden rekrytoimista sekä inklusiivisuutta näkövammaisten ja näkevien harrastajien välillä. Hankkeen rahoitus tulee EU-tason Erasmus+-ohjelmasta, jota koordinoi Suomessa Opetushallitus. Hankkeessa tehdään myös yhteistyötä muiden suomalaisten maalipalloseurojen ja Paralympiakomitean kanssa.
Kartoitamme jatkuvasti mahdollisuutta hakea erilaisia avustuksia ja tukia sekä osallistua hankkeisiin ja projekteihin. Erilaiset hankkeet mahdollistavat seuran kehittämisen, osaamisen kasvattamisen ja uusien toimintatapojen oppimisen ja käyttöönoton. Projektirahoitus mahdollistaa sellaista toimintaa, joka ei muuten olisi mahdollista. Olemme voittoatavoittelematon yhdistys, joten taloudelliset avustukset ja projektirahat ovat elinehto monipuoliselle toiminnalle, ja ne myös mahdollistavat sen, etteivät osallistumismaksut nouse liian korkeiksi.
9 Johtaminen ja hallinto
9.1 Hallitus
Old Powerin hallituksessa on 2-6 jäsentä ja puheenjohtaja. Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan ja sihteerin sekä keskuudestaan tai ulkopuolelta taloudenhoitajan. Hallitus valitaan vuosittain vuosikokouksessa.
Hallitus kokoontuu säännöllisesti sekä pitää yhteyttä sähköpostilla ja WhatsAppilla. Puheenjohtaja huolehtii esityslistan lähettämisestä ennen kokousta. Sihteeri laatii kokouksista pöytäkirjan, jonka lähettää kokouksen jälkeen. Hallituksen kokoukset järjestetään lähes aina etäyhteydellä.
Hallituksen tärkein tehtävä on luoda suuntaviivat seuran toiminnalle. Hallitus päättää toiminnasta, taloudesta ja seuran kehittämisestä. Hallituslaiset myös tekevät paljon konkreettista seuran arjen pyörittämiseksi. Hallitustyö on vapaaehtoista eikä kenellekään makseta palkkioita.
Hallitus myös antaa valtuuksia muille toimijoille, kuten työryhmille, toteuttaa seuratyötä. Hallitus koordinoi seuran kokonaistilannetta ja luotsaa yhdistystä eteenpäin. Hallituksella on ylin päätäntävalta seurassa. Viime aikoina jäsenistö on ollut ilahduttavan kiinnostunut hallituspaikoista, ja hallituksen tekijät ovat olleet innokkaita ja aktiivisia.
Uudet hallituslaiset perehdytetään huolellisesti hallitustyöhön. Toimintakäsikirja toimii hyvänä työkaluna perehdytyksessä. Lisäksi kokeneemmat hallituslaiset ja puheenjohtaja kertovat hallitustyön vaatimuksista, mahdollisuuksista ja toimintatavoista.
Hallituskausi kestää vuosikokouksesta vuosikokoukseen; vuosikokous pidetään aina keväällä. Vuosittain hallitus arvioi omaa toimintaansa ja pyrkii kehittämään sitä. Kalenterivuoden alussa eli hallituskauden loppupuolella hallitus nimeää keskuudestaan vastuuhenkilön, joka huolehtii hallitustyön itsearvioinnin toteuttamisesta. Hallitustyön itsearviointi voidaan esimerkiksi toteuttaa hallituslaisille lähetettävällä palautelomakkeella, jonka tulokset vastuuhenkilö esittelee kokouksessa. Itsearviointi voidaan myös toteuttaa keskustelutilaisuutena. Tärkeintä on nostaa esiin onnistumisia, hyviä käytäntöjä sekä kehityskohtia – nämä auttavat taas seuraavaa hallitusta jatkamaan työtä.
Yhdistyksen säännöissä hallitus ja sen toiminta määritellään seuraavasti:
Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluu vuosikokouksessa valitut puheenjohtaja ja 2-6 muuta varsinaista jäsentä sekä 1-4 varajäsentä. Varajäsenet tulevat jäseniksi siinä järjestyksessä kuin vuosikokous on heidät asettanut. Hallituksen toimikausi on vuosikokousten välinen aika. Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan ja sihteerin sekä ottaa keskuudestaan tai ulkopuoleltaan taloudenhoitajan ja muut tarvittavat toimihenkilöt. Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä vaatii.
Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä, puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaan luettuna on läsnä. Äänestykset ratkaistaan ehdottomalla ääntenenemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.
9.2 Puheenjohtaja
Puheenjohtajan tehtävä on johtaa yhdistystä ja ennen kaikkea hallitustyötä. Puheenjohtaja on kokonaisvaltaisesti perillä seuran tilanteesta ja pystyy näin olemaan koordinointivastuussa toiminnasta.
Puheenjohtajalle kuuluvat muun muassa seuraavat tehtävät:
● hallituksen kokousten valmisteleminen ja esityslistan laatiminen
● hallituksen kokousten johtaminen
● kokouspöytäkirjojen hyväksyminen
● virallisten hakemusten, raporttien ja muiden dokumenttien hyväksyminen ja allekirjoittaminen
● seuran edustaminen monissa tilaisuuksissa
● monet yhteydenotot ja kokoukset
● yhteydenpito moniin kumppaneihin ja toimijoihin
● tehtävien delegoiminen ja vastuiden jakaminen muille hallituslaisille, työryhmille ja seura-aktiiveille
● suuri vastuu budjetin valmistelusta ja seurannasta sekä tiivis yhteydenpito taloudenhoitajan kanssa
● kokonaisvaltainen hallinnon ja seuratyön johtaminen.
Puheenjohtajalla on yhdistyksen virallinen nimenkirjoitusoikeus, joka on hänen lisäkseen varapuheenjohtajalla ja taloudenhoitajalla. Puheenjohtajan valitsee yhdistyksen vuosikokous. Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan, joka hoitaa puheenjohtajan tehtäviä, jos puheenjohtaja itse on estynyt. Puheenjohtajalle ei makseta palkkioita (kuten ei muillekaan hallituksen jäsenille).
9.3 Taloudenhoitaja
Old Powerin taloudenhoitajan nimittää seuran hallitus. Taloudenhoitaja voi olla hallituksesta tai sen ulkopuolelta. Taloudenhoitajan toimintaa ohjaa ja valvoo hallitus, joka tekee päätökset yhdistyksen taloudesta. Hallitus antaa taloudenhoitajalle valtuudet hoitaa yhdistyksen raha-asioita ja huolehtia kirjanpidosta.
Taloudenhoitajan tehtäviin kuuluu huolehtia käytännön raha-asioista: saatavien laskutus, laskujen maksaminen, pankkitilin hoitaminen, palkkioiden maksaminen, talouden kirjanpito, projektien talousraportointi jne. Taloudenhoitaja toimii koko ajan tiiviissä yhteistyössä puheenjohtajan ja hallituksen kanssa.
9.4 Vuosikokous
Old Powerin vuosikokous järjestetään vuosittain keväällä. Vuosikokous kutsutaan asianmukaisesti koolle, ja sinne kutsutaan kaikki yhdistyksen jäsenet. Kaikilla yhdistyksen varsinaisilla jäsenillä on kokouksessa täydet puhe- ja äänioikeudet. Kannatusjäsenillä on läsnäolo- ja puheoikeus.
Vuosikokous päättää säännöissä määrätyt asiat, joita ovat muun muassa:
● puheenjohtajan, hallituksen jäsenten ja varajäsenten valinta
● edellisen vuoden toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen vahvistaminen. Toiminnantarkastajan lausunnon läpikäynti ja vastuuvapauden myöntäminen hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille.
● tulevan vuoden toimintasuunnitelman ja talousarvion hyväksyminen
● jäsenmaksujen suuruudesta päättäminen
● hallituksen ja puheenjohtajan palkkioista (palkkiottomuudesta) päättäminen
- Toiminnantarkastajan ja varatoiminnantarkastajasta valitseminen sekä toiminnantarkastajan palkkiosta päättäminen.
Vuosikokouskutsu, esityslista ja kaikki käsiteltävät dokumentit lähetetään yhdistyksen jäsenille asianmukaisesti hyvissä ajoin ennen vuosikokousta, viimeistään seuran sääntöjen määräämästi 7 vuorokautta ennen kokousta. Yhdistyksen puheenjohtajan ja hallituksen toimikausi on vuosikokouksesta vuosikokoukseen.
9.5 Työryhmät ja vastuuhenkilöt
Old Powerilla on työryhmiä ja vastuuhenkilöitä, jotka hallitus on vahvistanut. Työryhmät ja vastuuhenkilöt keskittyvät jonkun tietyn osa-alueen toiminnan toteuttamiseen tai kehittämiseen. Työryhmiä ja vastuuhenkilöitä nimitetään aina tarvittaessa; ne siis voivat olla vaihtuvia riippuen siitä, millaisia projekteja ja ajankohtaisia asioita seurassa on käynnissä.
Tällä hetkellä seurassa toimii seuraavia vastuuhenkilöitä ja työryhmiä:
● Tähtiseura-työryhmä, jonka tehtävänä on keskittyä seuran kehittämiseen kohti aikuisten liikunnan Tähtiseura-laatumerkkiä
● Markkinointityöryhmä, joka keskittyy esimerkiksi yrityskumppanuuksiin, varainhankintaan, näkyvyyteen ja kaikkeen markkinointiin liittyvään
● Sometyöryhmä, joka ideoi ja toteuttaa Facebookin ja Instagramin sisältöjä
● Erilaiset tapahtumatyöryhmät, joita perustetaan järjestämiämme isompia tapahtumia varten; ryhmät vastaavat tapahtuman käytännön järjestelyistä
● Harjoitusvastaavat, jotka huolehtivat, että harjoitukset toteutuvat sujuvasti ja laadukkaasti (esim. on tarvittavat välineet ja varusteet, avaimet jne.) ja ovat yhteyshenkilöitä harrastajille; harjoitusvastaavat myös tiedottavat harjoituksista, kyselevät toiveita jne.
● Uusien harrastajien ja kokeilijoiden perehdyttäjät, joiden tehtävänä on toivottaa uudet kävijät tervetulleeksi treeneihin, neuvoa heitä ja huolehtia, että he pääsevät hyvin osallistumaan ja saavat onnistuneen kokemuksen
● Häirintäyhteyshenkilö, jolle voi raportoida epäasiallisesta käytöksestä ja joka vie selvitysprosessia sovitusti eteenpäin
Työryhmät ja vastuuhenkilöt koordinoivat isompia ja pitkäkestoisempia kokonaisuuksia. Seurassa voi kuitenkin ottaa vastuuta ja tehdä asioita myös kuulumatta työryhmiin tai olematta nimetty vastuuhenkilö, sillä on paljon pienempiä ja yksittäisempiä asioita, joita voi tehdä, ja lisäksi työryhmät ja vastuuhenkilöt jakavat tehtäviä eteenpäin.
Työryhmistä tiedotetaan jäsenistölle erityisesti sähköpostijäsenkirjeessä ja WhatsApp-ryhmässä, ja kannustetaan kiinnostuneita tulemaan mukaan työryhmiin. Otamme innolla vastaan kaikki halukkaat toimijat ja tekijät.
10 Tapahtuma- ja turnausvapaaehtoiset
Old Power järjestää maalipallotapahtumia todella aktiivisesti. Järjestämme kansallisia maalipalloturnauksia vähintään kahdesti vuodessa ja suurempia kansainvälisiä tapahtumia olemme järjestäneet keskimäärin kerran kahdessa vuodessa.
Nämä tapahtumat eivät voisi toteutua ilman turnauksen toimitsijatehtävissä toimivia vapaaehtoisia. Jokainen on tervetullut mukaan yhteisölliseen, yhteen hiileen puhaltavaan, mukavaan ja kannustavaan porukkaamme mahdollistamaan maalipalloturnausten sujuvan kulun. Nettisivuiltamme löytyy aina avoinna olevat vapaaehtoishakumme.
Millaisia tehtäviä on maalipalloturnauksessa?
Maalipalloturnauksessa on ainakin seuraavia tehtäviä tarjolla innokkaille ja avuliaille vapaaehtoisille. Aiempaa kokemusta et tarvitse, sillä huolehdimme aina perehdytyksen tehtäviin sitä tarvitseville.
● pelikentän rakentaminen ja purkaminen
● maalituomarina toimiminen
● ottelupöytäkirjan täyttäminen
● pelikellon ja tulostaulun hoitaminen
● livestream-lähetyksen valvominen
● turnauskahviossa työskenteleminen
Voit tutustua näihin maalipallo-ottelun aikaisten toimitsijatehtävien kuvauksiin goalball.fi-sivustolla.
Mitä saan vapaaehtoisena toimimisesta?
Tapahtumissamme vapaaehtoiset pääsevät nauttimaan ainakin seuraavista eduista:
● Tarjoamme ilmaista ruokaa ja juomaa vapaaehtoisillemme.
● Kansainvälisissä tapahtumissa lisäksi jokainen vapaaehtoinen saa pienen muistamisen sekä pääsee osaksi kansainvälisen urheilutapahtuman järjestämistä.
● Pääset tutustumaan erittäin kiehtovaan paralympialajiin aitiopaikalta.
● Saat arvokasta kokemusta vapaaehtoistyöstä ja urheilutapahtumien järjestämisestä.
● Pääset tutustumaan uusiin ihmisiin, solmimaan kaverisuhteita, verkostoitumaan ja löytämään jopa uuden harrastuksen. Vapaaehtoistehtäviä on tarjolla pitkin vuotta, ja lisäksi kuka tahansa voi alkaa harrastamaan ja kilpailemaan maalipallossa (myös normaalisti näkevät), tulla valmentajaksi tai huoltajaksi taikka ryhtyä maalipallotuomariksi ja edetä aina kansainvälisiin kilpailutapahtumiin asti. Maalipallo tarjoaa huikean määrän vaihtoehtoja.
● Pääset tutustumaan näkövammaisyhteisöön ja oppimaan näkövammaisen ihmisen elämästä.
Mistä löydämme vapaaehtoisia?
Etsimme ja rekrytoimme vapaaehtoisia monista eri kanavista. Vapaaehtoisia tulee jäsenistöstämme, ja jäsenet myös toimivat aktiivisena puskaradiona ja houkuttelevat ystäviään ja tuttaviaan mukaan. Lisäksi teemme yhteistyötä erilaisten järjestöjen, urheiluseurojen, oppilaitosten yms. kanssa. Voimme esimerkiksi tehdä yhteistyötä, jossa urheiluseuran porukka tai opiskelijaryhmä tulee vapaaehtoiseksi turnaukseen, ja me voimme järjestää heille vastavuoroisesti vaikkapa maalipallokokeilun tai urheilijavierailun. Olemme avoimia kaikenlaiselle yhteistyölle. Lisäksi etsimme tapahtumiin vapaaehtoisia somessa hyödyntäen esimerkiksi paikallisia Facebookin puskaradioryhmiä sekä mahdollisimman laajaa vapaaehtoishakuilmoituksen somejakamista.
Kirjoitamme mielellämme vapaaehtoisille työtodistuksia tai todistuksia opintoja varten siitä, että henkilö on toiminut vapaaehtoistehtävissä tapahtumissamme. Kiitämme aina vapaaehtoisia ja toivotamme heidät tervetulleeksi uudelleen. Viestimme vapaaehtoisille aikatauluista, käytännön asioista ja muista ohjeista mahdollisimman selkeästi sähköpostilla. Olemme tavoitettavissa kysymyksille ja palautteelle. Meille on tärkeää, että vapaaehtoiset viihtyvät ja kokemus on heille antoisa.
11 Viestintä
11.1 Nettisivut
Old Powerin nettisivut löytyvät osoitteesta www.oldpower.fi. Nettisivuilta löytyy kaikki olennainen tieto seurasta ja sen toiminnasta. Nettisivuja päivitetään aina tarvittaessa.
Nettisivuilta löytyy muun muassa seuraavat osiot:
● Meidän seuramme
● Tietoa meistä
● Visio ja arvot
- Toimintakäsikirja
● Turvallisemman tilan periaatteet
- Talousohjesääntö
● Tapahtumakalenteri & vuosikello
●Tilaa tuotteitamme
● Liity jäseneksi
● Tule tukijaksi
● Yhteystiedot
● Maalipallotoiminta
● Tietoa maalipallosta
● Maalipalloilijan polku Old Powerissa
● Valmennuslinjaus Old Powerissa
● Old Powerin kuluva kausi
● Kaikille avoimet harjoitukset
● Maalipallon kokeilutilaisuuksia jokaiselle
● Tule mukaan toteuttamaan tapahtumia
● Etusivulla näkyy Facebook-aikajanamme eli ajankohtaisia tunnelmia ja päivityksiä
● Linkit somekanaviimme
11.2 Somekanavat
Old Power on Facebookissa (@oldpowerespoo) ja Instagramissa (@oldpowergoalball). Näitä somekanavia päivitetään aktiivisesti. Somessa jaetaan ajankohtaisia tunnelmia, ilmoituksia, markkinointia, kisakuulumisia jne. Somessa myös jaetaan paljon kuvia ja videoita. Niiden julkaisussa pidetään aina mielessä digitaalinen saavutettavuus. Somekanavien päivittämisestä vastaa sometyöryhmä, joka voi kysyä mukaan myös muita aktiiveja. Tulevaisuudessa voimme meittiä myös uusien somekanavien haltuunottoa.
11.3 Sähköpostijäsenkirjeet
Lähetämme kaikille seuran jäsenille säännöllisesti sähköpostijäsenkirjeen. Jäsenkirjeessä kerrotaan ajankohtaisia kuulumisia seurasta. Jäsenkirjeissä kerrotaan muun muassa viimeaikaisista tapahtumista ja kilpailutuloksista, tulevista turnauksista ja muista tapahtumista, viikkoharjoittelusta sekä seuran kehittämistyöstä. Jäsenkirjeessä jaetaan ajankohtaisia osallistumismahdollisuuksia jäsenille, esimerkiksi voidaan kerätä ilmoittautumisia turnauksiin ja tapahtumiin tai hakea kiinnostuneita seuran työryhmiin tekemään vaikuttamis- ja päätöksentekotyötä.
Sähköpostijäsenkirjeen tehtävä on pitää kaikki jäsenet tietoisina siitä, mitä seurassa tapahtuu. Haluamme olla avoimia kaikesta toiminnastamme, jotta jäsenillä on mahdollisimman hyvä käsitys omasta seurasta. Haluamme myös, että jäsenet tietävät kaikki mahdollisuutensa osallistua seuran toimintaan monin eri tavoin.
Seuran jäsenkirjeen laatimisesta ja lähettämisestä huolehtii puheenjohtaja muun hallituksen ja tarvittaessa muiden aktiivien tuella. Jäsenkirje lähetetään sekä varsinaisille jäsenille että kannatusjäsenille.
11.4 WhatsApp-ryhmät
WhatsApp on seurassamme aktiivisessa käytössä hieman vapaampana, nopeampana ja kaikille helppona viestintäkanavana. Kaikki tärkeät ilmoitukset lähetetään kuitenkin myös sähköpostilla, joten WhatsAppin käyttö ei ole välttämätöntä tai ainoa tapa saada tietoa seurasta. WhatSapp on kuitenkin jäsenistömme keskuudessa hyvin käytetty, ja se on nopea ja helppokäyttöinen tapa viestiä.
Meillä on kaikille avoin WhatsApp-ryhmä ”Old Power”. Ryhmään pääsevät kaikki halukkaat, jotka ovat mukana seuramme toiminnassa ja/tai haluavat seurata aktiivisesti, mitä Old Powerissa tapahtuu ja mistä seurassa keskustellaan. WhatsApp-ryhmää pidetään yllä yhteisvoimin, ja kuka tahansa voi lisätä siihen uusia jäseniä.
Old Powerin yhteisessä WhatsApp-ryhmässä hallitus voi tiedottaa erilaisista ajankohtaisista asioista, kuten turnauksista, tapahtumista, avoimista ilmoittautumisista, palautekyselyistä jne. Näistä tiedotetaan myös sähköpostitse, mutta ajankohtaiset asiat jaetaan aina myös WhatsAppiin. Myös valmennus- ja harjoitusvastaavat ovat mukana WhatsAppissa ja voivat kertoa tulevista harjoituksista tai kysellä pelaajien toiveita.
WhatsApp on hyvä paikka kenelle tahansa avata keskustelu tai kysyä. Ryhmässä keskustellaan paljon esimerkiksi harjoituksista, harjoituspaikoista, sovitaan käytännön asioista (esim. kenellä on treenipaikan avain), annetaan palautetta, jaetaan fiiliksiä ja yleisesti keskustellaan maalipallosta ja seuran toiminnasta. WhatsApp-ryhmä on ilahduttavan aktiivinen ja vaikuttaa siltä, että ryhmässä on matala kynnys osallistua keskusteluun. Hyvin moni jäsen osallistuu jollain tavalla viestittelyyn WhatsAppissa, ja se tuntuukin osallistavalta ja yhteisölliseltä viestintäkanavalta.
Myös hallitus ja erilaiset työryhmät käyttävät WhatsAppia. Hallitus voi tehdä WhatsAppissa nopeita päätöksiä ja pitää toisensa ajan tasalla siitä, miten asiat etenevät. WhatsAppissa myös sovitaan kokousten ajankohdat ja jaetaan dokumentteja. WhatsApp on tärkeä yhteydenpitoväline hallitukselle, joka työskentelee etäyhteyksin. Sama pätee erilaisiin työryhmiin, jotka käyttävät WhatsAppia hallituksen tapaan kokousten sopimiseen, dokumenttien jakamiseen, nopeisiin päätöksiin ja etenevistä asioista tiedottamiseen.
Myös turnausjoukkueet luovat omia WhatsApp-ryhmiä itselleen. Näissä voidaan viestiä nopeasti ja sujuvasti joukkueen sisäisistä asioista, turnaus- ja joukkuekohtaisista käytännöistä ja muista käytännön asioista. Lisäksi SM-sarjojen Old Power -joukkueiden joukkueenjohtajilla on yhteinen WhatsApp, jossa voidaan jakaa kaikille seuramme joukkueille yhteisiä asioita.
WhatsApp on tärkeä viestintäkanava, ja uudet ryhmät (joukkueet, työryhmät jne.) perustavat lähes aina itselleen WhatsApp-ryhmän yhteistä kommunikaatiota helpottamaan. Seuratyössä on siis aina useampi WhatsApp-ryhmä käytössä, jotta eri ryhmät ja projektit etenevät sujuvasti ja avoimella viestinnällä. Jäsenille ja harrastajille tärkeä on avoin Old Power -ryhmä, jossa suurin osa onkin mukana. Old Power -ryhmässä ovat mukana käytännössä kaikki seuran toimintaan aktiivisesti osallistuvat.
11.5 Livestream
Kaikissa järjestämissämme SM- ja kansainvälisissä turnauksissa on livestream, jonka kautta pelejä voi seurata. Suomessa on käytössä Goalball Finland -youtubekanava, jota käytetään kaikkeen suomalaiseen maalipalloon. Euroopan maalipalloseurojen liitolla on myös oma Goalball TV Youtubessa. Käytämme näitä kanavia turnauksissamme. Olemme tiiviissä yhteistyössä suomalaisen maalipallokentän kanssa yhteisen suomalaisen livestreamin kehittämisessä.
11.6 Muut kanavat
Etäkokouksissa ja tapahtumien etäosallistumismahdollisuutena voimme käyttää esimerkiksi Zoomia, Teamsia, Google Meetiä tai WhatsApp-ryhmäpuhelua. Esimerkiksi hallitus ja monet työryhmät kokoustavat usein etäkokouksessa. Lisäksi moniin tapahtumiin, kuten vuosikokous ja erilaiset infotilaisuudet ja työpajat, voi osallistua myös etänä. Infotilaisuudet ja työpajat pyrimme järjestämään joustavasti hybridimallilla eli sekä läsnä- että etäosallistuminen on mahdollista.
Kun järjestämme suuria turnaustapahtumia, voimme käyttää markkinoinnissa erilaisia julisteita, esitteitä ja mainoksia. Näitä materiaaleja painetaan aina tapahtumakohtaisen suunnitelman mukaan. Messutapahtumia varten meillä on olemassa mainoslakana ja muuta pientä materiaalia.
Kun etsimme turnauksiin vapaaehtoisia, etsimme heitä aktiivisesti myös oman jäsenistön ulkopuolelta. Julkaisemme ilmoituksia esimerkiksi Facebookin paikallisissa puskaradioryhmissä sekä tapahtumajärjestäjien ryhmissä. Lisäksi voimme olla sähköpostitse tai puhelimitse yhteydessä eri tahoihin, kuten oppilaitokset. Pyrimme saamaan näkyvyyttää niissä paikoissa, joissa olisi potentiaalisia turnausvapaaehtoisia.
Tällä hetkellä kehitämme markkinointivideota. Aina tarvittaessa ja mahdollisuuksien mukaan pyrimmekin tuottamaan esimerkiksi videoita, podcasteja tai muuta materiaalia, jota voimme hyödyntää viestinnässä, markkinoinnissa ja yhteistyössä.
Kehitämme viestintää jatkuvasti. Tarvittaessa olemme avoimia ottamaan uusia viestintäkanavia käyttöön.
12 Seuratuotteet
Old Powerilla on seuratuotteita, joita voi tilata Seurashop-verkkokaupan kautta. Linkki verkkokauppaan löytyy nettisivuiltamme. Seurashop-verkkokaupasta voi tilata muun muassa Old Powerin t-paitoja ja huppareita, verkkareita sekä maalipallon pelihousuja. Päivitämme ja uudistamme seuratuotevalikoimaa aina tarvittaessa. Jokainen jäsen huolehtii itse haluamiensa seuravaatteiden tilauksesta verkkokaupan kautta. Tuotteet ovat kohtuuhintaisia.
Old Powerin joukkueille hankitaan seuran pelipaidat. Useimmiten seura vastaa tilauskustannuksista. Paidoissa voi myös olla pääyhteistyökumppaneiden logoja. Old Powerin joukkueet käyttävät seuran paitoja pelatessaan SM-tasolla ja kansainvälisissä turnauksissa.
13 Talous
Old Powerin toiminta on voittoa tavoittelematonta. Seuran taloudenhoidossa pyritään löytämään kestävää rahoitusta ja sitä myötä vakaavaraisuutta, jotta seura voi parhaalla mahdollisella tavalla toteuttaa tarkoitustaan ja tukea jäseniään niin, etteivät pienet yllättävät kuluerät kaada seuran taloutta. Old Powerilla on oma talousohjesääntö, jonka voi käydä lukaisemassa seuran nettisivuilta.
Seuran hallitus laatii vuosittaisen talousarvion, jonka seuran vuosikokous vahvistaa. Tämä talousarvio yhdessä toimintasuunnitelman kanssa toimivat suuntaviivoina suunniteltaessa ja toteutettaessa seuran toimintoja.
13.1 Vastuutahot taloudessa
- Puheenjohtaja: hyväksyy yhdessä taloudenhoitajan kanssa seuran laskut, valvoo yhdessä taloudenhoitajan kanssa maksuliikenteen ajantasaisuutta, seuraa talousarvion toteutumista, laatii yhdessä hallituksen kanssa toimintasuunnitelman ja talousarvion tulevalle toimintavuodelle, laatii päävastuullisesti seuran apuraha- ja avustushakemukset, hoitaa päävastuullisesti neuvottelut ja sopimukset yritys- ja yhteisöyhteistyökumppaneiden kanssa.
- Taloudenhoitaja: hoitaa seuralle tulleiden laskujen maksamisen kuluista, jotka kuuluvat toimintasuunnitelmassa mainittuihin toimintoihin tai hallituksen erikseen hyväksymiin kulueriin tai projekteihin, lähettää seuran laskuja jäsenille ja muille tahoille, maksaa palkkioita hallituksen päätösten mukaisesti, pidättää palkkioista vero-osuudet ja ilmoittaa ne tulorekisteriin, valvoo yhdessä seuran puheenjohtajan kanssa maksuliikenteen ajantasaisuutta, laatii tuloslaskelman ja taseen päättyneen tilikauden osalta.
- Toiminnantarkastaja: käy läpi seuran tilinpäätöksen, toimintakertomuksen ja hallitusten kokousten pöytäkirjat edellisen tilikauden osalta ja laatii toiminnantarkastajan lausunnon vuosikokoukselle.
- Hallitus: toteuttaa seuran toimintaa toimintasuunnitelman ja talousarvion puitteissa, tekee päätökset mahdollisista toimintasuunnitelman ulkopuolisista kulueristä ja projekteista, päättää palkkioiden suuruudesta, käy läpi ja hyväksyy edellisen vuoden tilinpäätöksen, laatii puheenjohtajan johdolla toimintasuunnitelman ja talousarvion tulevalle vuodelle, tekee mahdollisesti esityksiä vuosikokoukselle jäsenmaksujen suuruudesta sekä hallitusten jäsenten ja toiminnantarkastajan palkkion suuruudesta.
- Vuosikokous: käyttää ylintä valtaa seuran talouteen liittyvissä asioissa, vahvistaa tilinpäätöksen ja myöntää vastuuvapauden hallituksen jäsenille ja muille vastuuvelvollisille edellisen tilikauden osalta, vahvistaa jäsenmaksujen suuruuden sekä hallituksen jäsenten ja toiminnantarkastajan palkkioiden suuruuden tulevalle vuodelle, vahvistaa toimintasuunnitelman ja talousarvion tulevalle vuodelle.
13.2 Tärkeimmät tulolähteet seuran taloudessa
Old Powerin toimintaa rahoitetaan seuraavin tavoin:
- jäsenmaksut (varsinaiset-, kannatus- ja yhteisöjäsenet)
- harjoitus- ja kilpailutapahtumien osallistumismaksut
- vuokratuotot
- oheistuotemyynti ja pienarpajaiset
- kokeilutilaisuuksista tulevat tuotot
- sponsorituotot
- apurahat ja avustukset
- lahjoitukset ja jälkisäädökset
13.3 Keskeisimmät kuluerät seuran taloudessa
Old Powerin taloudessa keskeisimmät kuluerät muodostuvat seuraavista:
- harjoitus- ja kilpailutoiminnan vuokrakulut
- kansallisen ja kansainvälisen kilpailutoiminnan osallistumiskulut
- varuste- ja välinehankinnat
- yleis- ja tapahtumamarkkinointi
- ohjaaja- ja vetäjäpalkkiot